فصل اول
کلیات
1- 1 مقدمه :
کمپوتنوعی خوراک شیرین است که از پختنمیوه های درسته یا تکهشده مثلسیب،گلابی،هلو،گیلاس،توتفرنگی،آلو و ... به همراهشکرتهیه می شود. معمولاًآب موجود در کمپوت ازمربا،ژله وکنسرو بیشتر است. به کمپوت می توان انواعادویه جاترا هم اضافه نمود.
همچنینکمپوت به نوعی نوشیدنی سنتی در کشور لهستان هم اطلاق می شود. در اواسطدهه 1980، 60 درصد از نوشیدنی هایی که مردملهستان استفاده می نمودند، شامل کمپوت و دیگر تولیدات خانگی از این دسته می شد. البته امروزه این رقم به 30 درصد کاهش یافته است و در بیشتر موارد، به جای کمپوت ازنوشیدنیچای به همراهلیمو استفاده می کنند (مردمان لهستان عادت دارند که چای را نه تنها بعد ازغذا، بلکه همراه با غذا هممصرف کنند). البته کسی نمی تواند کمپوت را دررستوران هایاسوپر مارکت هایکشور لهستان پیدا کند، چونمردم این کشور، کمپوت را نوعی نوشیدنی خانگی به حساب می آورند که باید درخانهتهیه شود. امروزه در این کشور، استفادهاز کمپوت و چای به جای انواعآب میوه رایج شده است.
مهمترین دشمنموادغذایی ما ،باکتریها هستند که پس از چند روز ، موجب ترش شدن و گندیدن و فاسد شدن آنها میگردند. تجربهنشان داده است که میتوان مواد غذایی را بوسیله حرارت دادن و یا سرد کردن و یا خشککردن و با نگهداشتن در ظروف سربسته و یا افزودن برخی ازموادشیمیایی به آنها در مقابل حملهباکتریها پایدار نمود. این عمل پایدار نمودن مواد غذایی راکنسرو کردنمیگویند.
بوسیله کنسرو کردن ، ما میتوانیم مواد غذایی که فقط در یک فصلسال موجود است، در تمام چهار فصل داشته باشیم و همچنین از دورترین نقاط دنیا موادغذایی را وارد و یا به آنجا صادر کنیم.
1 – 2 نام کامل طرح و محل اجرای آن :
تولید کمپوت و کنسرو با ظرفیت 1000 تن در سال
محل اجرا :
1 – 3 – مشخصات متقاضیان :
نام |
نام خانوادگی |
مدرک تحصیلی |
تلفن |
1 – 4 – دلایل انتخاب طرح :
توجه به خودکفایی این صنعت در دولت و همجنین نیاز بازار داخلی به تولید این محصول با توجه به این که تولید کمپوت و کنسرو می تواند به رشد و شکوفایی اقتصادی کشور کمکی هر چند کوچک نماید و با در نظر گرفتن علاقه خود به تولید های کارگاهی صنعتی این طرح را برای اجرا انتخاب کرده ام.
1 – 5 میزان مفید بودن طرح برای جامعه :
این طرح از جهات گوناگون برای جامعه مفید است ، شکوفایی اقتصادی و خودکفایی در تولید یکی از محصولات ، سوددهی و بهبود وضعیت اقتصادی ، اشتغالزایی ، استفاده از نیروی انسانی متخصص در پرورش کالای داخلی و بهره گیری از سرمایه ها و داشته های انسانی در بالندگی کشور .
1 – 6 - وضعیت و میزان اشتغالزایی :
تعداد اشتغالزایی این طرح 40 نفر میباشد .
تاریخچه و سابقه مختصر طرح :
منظور ازکنسرو کردن، پختنمیوه و یاسبزیجات، قرار دادن آنها در محیط استریل شدهقوطی کنسرو و سپس جوشاندن این قوطی های در بسته کنسرو، داخلآب است تا هر گونهباکتری موجود در این قوطی ها کشته و یا ضعیف شود.
غذاهایمختلف، به میزان هایمتفاوت در برابر فساد مقاومت می کنند. مثلاً میوه هایی چونتوتفرنگی که میزاناسیدشان بالاست، برای کنسرو کردن آنهااحتیاجی بهموادنگهدارنده نمی باشد و تنها جوشاندن کوتاه مدت آنها جهت کنسرو کردنشان کفایت میکند؛ در حالی که برای کنسرو کردن میوه هایی همچونگوجه فرنگی، بایدقوطیرا برای مدت طولانی تری جوشاند وهمچنین عوامل اسیدی را برای نگهداری طولانی مدت به آنها اضافه نمود. بسیاری ازسبزیجات را هم باید تحت فشار کنسرو نمود.
در دهه ی 1950م، در مورد قریب الوقوع بودن نگهداریمواد غذایی با استفاده از تاباندناشعه رادیو اکتیوبهغذا، سخن به میانآمد. البته امروزه آثار و عواقب نگهداری ماده ی غذایی با استفاده از اشعه ی رادیواکتیو برای ما هنوز نامشخص است و به همین دلیل از این فن آوری استفاده گسترده نمیکنند.
اگر چه، استفاده از اشعه ی رادیو اکتیو برای نگهداری طولانی مدت ازسیبزمینی،توتفرنگی وگوشت در بسیاری ازکشورهایی که در آنها استفاده ازیخچالهنوز رواج نیافته، معمول می باشد.
در سال 2002م، سازمان های وابسته به غذا، نگهداریگوشت را با استفاده از تاباندن اشعه رادیو اکتیو به آن، به منظور کاهش فعالیتسالمونلاتأیید نمودند. به هر حال در ایالاتمتحده آمریکا و همچنین بیشتر کشورهای اروپایی نشان داده شده که این روش می تواندسبب بروزسرطان شود.
به دلیل این که نگهداری مواد غذایی با استفاده از اشعه ی رادیو اکتیو، سببکاهش خرید مشتریان می شود، گاهی به جای این واژه به غلط از اصطلاحپاستوریزهکردن استفاده می کنند.
درآمریکااز سال 1938 معمول شده است که برایکنسرو کردن پرتقال ،دیفنیل(که بصورت بلورهای بیرنگ میباشد) بکارمیبرند.
بعد ازجنگ جهانی دوم، خشک کردن بسیاری ار موادغذایی برای ذخیره ، معمول و متداول شده است. مثلا شیر را بوسیله منافذ ریزی واردمحلی که باد گرم از آنجا میگذرد، میکنند تا آب آن بخار شود بعد بصورت گردی جمع میکنند و بهعنوانشیر خشک در ظرف سربستهای نگهداری می کنند.
از زمانهای قدیم ، روش حرارت دادن مواد غذایی نیز معمول بوده است. مثلا در سال 1898 ، مدت کوتاهی ، شیر را تا 103 درجه سانتیگراد حرارت دادند و سپس در یک ظرف دربستهای نگهداری کردند، بطوری که هوا به داخل ظرف نمیرسید و پس از 27 سال ترکیبتغییری نکرده بود.
مواد شیمیایی مناسب برای کنسرو کردن ، دارایخاصیت میکروب کشی هستند و یا اینکه مانع رشدمیکروبهامیشوند و در عین حال نیز سمومناشی از این مواد برای بدن انسان ضرری ندارد. مهمترین این مواد عبارتند از: اسید استیکو اسید فرمیک و اسید لاکتیک واسید بنزوئیک و … .
باکتریها در محیط اسیدی نمیتوانند زندگی کنند. بهمیندلیل است که باکتریها برسرکه و جوهر شیر و جوهردرد و جوهر مازو و نظیر اینها اثر نمیکنند و آنها را فاسد نمیکنند.
باکتریها در محیط خشک نمیتوانند رشد و نمو کنند. زیرا که 85% بدن آنها ازآب تشکیل شده است و فقط از موادغذایی محلول میتوانند استفاده نمایند. اگر مردم بخواهند خود مواد غذایی را خشکنکنند، میتوانند بوسیله زدننمکو یا قند زیاد به آن ، آنها را در مقابلمیکروبها پایدار سازند. علت پایدار شدن این است که قند و نمک ، آب میوه و یاآب ،سایر مواد غذایی را بیرون میکشند و از این روست که میوههایی که در محلول غلیظ قندمیاندازیم، جمع میشوند.
معمولا مواد غذایی مانندگوشت را پس از نمک زدن، دود میدهند تا پایدار گردد. در دود چوب درخت آلش و بلوط ،فنل و کرزل و اسیداستیک و اسید فرمیک و آلیشد فرمیک و سایر مواد کشنده میکروبها موجودند که در موقعدود دادن ، آهسته داخل گوشت و سایر مواد غذایی میگردند و از فاسد شدن آنها جلوگیریمیکنند.
در سرما همه نوع فعالیتهای حیاتی محدود میگردند. باکتریها نیزدر برودتهای زیاد نمیتوانند رشد کنند. مهم این است که مواد غذایی را سریع سردکنند، زیرا در این صورت تولید بلورهای کوچکی ازیخداخل آنها میشود و این بلورها مانعخرابی منسوج میشوند.
اگر مدت نیم ساعت جسمی را 60 تا 63 درجه حرارت دهند، اغلبمیکروبهای آن مثل میکروب حصبه و اسهال خونی و حتی اغلب ، سل هم کشته میشوند. برخیاز مایعات مثل شیر را میتوانپاستوریزه نمود، یعنی کمتر از 100 درجه ، حرارت داد. بدین طریق تا حدی میکروبها کشته میشوند.
مجوز های قانونی :
تعریف: جواز تاسیس مجوزی است که جهت احداث ساختمان ، تاسیسات و نصب ماشین آلات بنام اشخاص حقیقی و حقوقی در زمینه صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش صنایع و معادن صادر میگردد.
مراحل صدور جواز تاسیس :
1- پذيرش درخواست متقاضی صدور جواز تأسيس فعاليتهای صنعتی و تكميل پرونده توسط مديريت سازمان صنایع و معادن شهرستان .
2- بررسی پرونده از نظر مدارك و تطبيق با مصاديق والويتهای سرمايه گذاری در واحد صدور مجوز مديريت صنايع و معادن .
3- تكميل پرسشنامه جواز تاسيس ( فرم شماره يك ) توسط متقاضی .
4- ارسال پرونده منضم به فرم شماره يك به اداره مربوطه بمنظور بررسی ، اصلاح و تائيد فرم پرسشنامه جواز تاسيس با استفاده از اطلاعات طرحهای موجود ، طرحهای تيپ و تجربيات كارشناسی و ارجاع پرونده به مديريت .
5- ارجاع پرونده توسط مديريت به واحد صدور مجوز جهت مراحل صدور جواز تأسيس .
شرايط عمومي متقاضيان ( اعم از اشخاص حقيقي يا حقوقي ) دريافتجواز تاسيس
1- اشخاص حقيقی
-تابعيت دولت جمهوری اسلامی ايران
- حداقل سن 18 سال تمام
- دارا بودن كارت پايان خدمت يا معافيت دائم
2- اشخاص حقوقی
- اساسنامه ( مرتبط با نوع فعاليت )
- ارائه آگهی تاسيس و آگهی آخرين تغييرات در روزنامه رسمی كشور
مدارك مورد نياز:
1- ارائه درخواست كتبی به مديريت سازمان صنایع و معادن شهرستان.
2- اصل شناسنامه وتصوير تمام صفحات آن
3- تصوير پايان خدمت يا معافيت خدمت سربازی
4- تصوير مدرك تحصيلی و سوابق كاری مرتبط با درخواست
5- يك قطعه عكس از هريك از شركاء
6- تكميل فرم درخواست موافقت با ارائه طرح صنايع تبديلی و تكميلی
7- پوشه فنردار
8-درصورت داشتن شركت ، ارائه اساسنامه ، آگهی تاسيس و روزنامه ، مرتبط با فعاليت مورد درخواست
اصلاحیه جواز تاسیس :
1- ارسال درخواست متقاضی توسط سازمان صنایع و معادن شهرستان (متقاضی) به مدیریت و ارجاع به واحد صدور مجوز.
2- دبیرخانه در مورد تغییرات مدیریت ضمن بررسی اصلاحیه صادر و به اطلاع اداره تخصصی میرساند.
3- دبیرخانه در موردی که نیاز به کارشناسی تخصصی دارد درخواست را به اداره تخصصی جهت بررسی و اعلام نظر ارجاع می دهد.
4- اداره تخصصی پس از بررسی وتائید به دبیرخانه صدور مجوز ارجاع میدهد.
5- دبیرخانه صدور مجوز پس از تائید مدیر اقدام به صدور اصلاحیه جواز تاسیس نموده و رونوشت آنرا به بخشهای ذیربط ارسال می نماید.
تعریف:
پروانه بهره برداری مجوزی است که پس از اتمام عملیات ساختمان و تاسیسات و نصب ماشین آلات جهت تولید بنام اشخاص حقیقی و حقوقی در زمینه صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش صنایع و معادن صادر می گردد.
صدور پروانه بهره برداری :
1- تکمیل فرم درخواست پروانه بهره برداری توسط متقاضی و تائید و ارسال آن توسط سازمان صنایع و معادن شهرستان به مدیریت.
2- ارجاع به دبیرخانه صدور مجوز جهت بازدید کارشناسان (کارشناس تخصصی و کارشناس نواحی صنعتی و کارشناس تولید) با هماهنگی روسای ادارات تخصصی.
3- تائید رئیس اداره تخصصی و ارجاع به دبیرخانه صدور مجوز.
4- اخذ استعلام از ادارات ذیربط.
5- تهیه پیش نویس پروانه بهره برداری و تائید مدیریت.
6- صدور پروانه بهره برداری و ارسال رونوشت به بخشهای ذیربط.
مراحل صدور توسعه طرح :
1-تکمیل فرم درخواست توسعه طرح توسط شهرستان (متقاضی) و ارسال به مدیریت.
2- ارجاع به دبیرخانه صدور مجوز جهت بررسی و اظهار نظر و بازدید کارشناسان (کارشناس تخصصی و کارشناس تولید) با هماهنگی روسای ادارات تخصصی.
3- دبیرخانه صدور مجوز پس از تائید ادارات تخصصی در کمسیون بررسی طرحها مطرح می نماید و در صورت عدم تایید کمسیون به شهرستان و متقاضی اعلام مینماید و در صورت تایید از ادارات ذیربط استعلام می نماید.
4- ارجاع به اداره تخصصی جهت بررسی طرح توسعه.
5- ارجاع به دبیرخانه صدور مجوز جهت صدور موافقت با توسعه طرح پس از تایید مدیر.
6- ارسال رونوشت به بخشهای و ادارات تخصصی و سازمانهای ذیربط.
فصل دوم
روش انجام کار
گزارش مختصر بازدید از واحد ها تولیدی با خدماتی مرتبط با موضوع پروژه :
بازدید از کارخانه تولید کمپوت و کنسرو
بر اساس هماهنگی های بعمل آمده در بازدید از مرکز تولید کمپوت و کنسرو به بررسی سیستم ها و دستگاهها و ماشین آلات موجود در کارخانه پرداختیم و سیستم مدیریت و روش های تامین مواد اولیه را در کارخانه مورد ارزیابی قرار دادیم .
جنبه های ابتکاری بودن و خلاقیت به کار رفته شده :
ابتکار و نوآوری در کلیه رشته ها می تواند عامل پیشرفت و توسعه قرار گیرد در بخش صنعت و مئاد غذایی و در تولید کالایی مانند کمپوت و کنسرو که بازار رقابتی بسیار شدیدی دارد استفاده از ایده های نو و نوآوری و خلاقیت می تواند به عامل موفقیت تبدیل شود ، طراحی های گرافیکی تبلیغاتی یکی از عوامل پیشرفت و توسعه اقتصادی در کشور های صاحب سبک در صنعت میباشد ، الگوبرداری از این روشها برای معرفی کالا و محصولات می تواند به عنوان یک ایده نو مورد استقیال قرار گیرد .
فهرست تجهیزات و ماشین آلات و وسایل آزمایشگاهی مورد نیاز و برآورد قیمت آنها :
فهرست مواد مصرفی مورد نیاز :
مشخصات نیروی انسانی مورد نیاز از لحاظ مفید بودن و توانایی کار :
پرسنل غیر تولیدی :
پرسنل تولیدی :
روشهای بازاریابی و تبلیغات جهت ( جهت فروش کالا )
در زمینه فروش محصولات صنعتی و غذایی مانند کمپوت و کنسرو می توان از روش های مختلف بازاریابی استفاده نمود ، تبلیغات تلویزیونی ، استفاده از بنر های و تیزر های تبلیغاتی ، استفاده از چاپ پوستر های تبلیغاتی، تبلیغات اینترنتی و ارائه روش های تبلیغاتی دیگر برای جذب بازار فروش جزئی و استفاده از روش فرد به فرد برای فروش کلی محصولات در بازار داخلی .
فصل سوم
امور مالی طرح
1- سرمایه گذاری ثابت طرح :
1-1- زمین :
2-1- محوطه سازی :
3-1- ساختمانها :
4-1- تأسیسات :
5-1- تأسیسات و تجهیزات :
6-1- ماشین آلات :
7-1- وسایط نقلیه و وسایل حمل و نقل داخل کارخانه :
8-1- تجهیزات اداری و کارگاهی :
9-1- هزینه های قبل از بهره برداری :
جدول هزینه های ثابت طرح :
2- هزینه های جاری طرح :
1-2- مواد اولیه و بسته بندی :
2-2- حقوق و دستمزد پرسنل غیر تولیدی :
3-2- حقوق و دستمزد پرسنل تولیدی :
4-2- هزینه سوخت و انرژی :
5-2- استهلاک و تعمیر و نگهداری :
جدول هزینه های جاری طرح :
جدول هزینه های ثابت و متغیر تولید :
سرمایه در گردش :
جدول سرمایه گذاری :
توجیه اقتصادی محصول :
فصل چهارم
جمع بندی – نتیجه گیری و پیشنهادات
نتایج حاصله از اجرای طرح :
با توجه به آمار و اطلاعات بدست آمده از کارخانه تولید کننده کمپوت و کنسرو و همچنین بر اساس مطالعات صورت گرفته می توان به این نتیجه رسید که این طرح جزء طرح های زود بازده و پربازده است و می تواند در لیست مشاغل مورد حمایت دولت قرار گیرد و در صورت اجرا می تواند از سوددهی مورد قبولی برخوردار باشد .
مبلغ قابل پرداخت 28,700 تومان