فهرست مطالب
عنوان صفحه
چكيده. 1
مقدمه. 2
نحوهي جمعآوري اطلاعات... 3
روشهاي پرداخت حقوق در ايران.. 3
ساختار دستمزد كارمندان.. 7
حقوق ثابت... 8
پاداشهاي سالانه. 8
معيار كارايي.. 9
روش مجموع اهداف... 10
آپشن.. 11
آشنايي با كدهاي حقوق و دستمزد. 12
آشنايي با كليدهاي ماشينحساب... 13
مراكز هزينه. 15
نحوه محاسبه حقوق پاياني پرسنل (تسويه حساب). 15
ليست حقوق و دستمزد. 16
تنظيم ليست حقوق و دستمزد. 17
حقوق پايه. 17
ساعت كار عادي.. 18
ساعت كار اضافهكاري (اضافهكاري). 18
نوبت كاري.. 19
حقوق و مزايا20
حقوق و مزاياي مستمر نقدي.. 20
مزاياي مستمر غيرنقدي.. 20
مزاياي غيرمستمر. 21
شرايط دريافت حق اولاد و محاسبه آن در بخش خصوصي و دولتي.. 21
|
توانايي تهيه و تنظيم ليست بيمه. 23
بيمه تأمين اجتماعي.. 24
مزاياي بيمه تأمين اجتماعي.. 24
حق بيمه دولتي.. 26
بيمه شده اصلي.. 26
بيمه شده تبعي.. 26
بيمه شده. 27
آشنايي با دفترچه بيمه. 27
آشنايي با بيمه آينده ساز. 27
آشنايي با معاف بيمه. 27
از كارافتادگي جزئي.. 28
از كارافتادگي كلي.. 28
مستمري.. 28
عوامل مربوط به بازنشستگي در بخش دولتي.. 28
نتيجهگيري.. 29
پيشنهاد. 29
منابع. 30
در اين پروژه سعي بر آن شده تا سيستمي براي حسابداري حقوق و دستمزد ارايه شود. اين سيستم علاوه بر آنكه در كاهش هزينههاي محاسبهي ليست حقوق و دستمزد كاربرد دارد ميتواند در كاهش زمان محاسبه نيز تأثير ميگذارد. اين پروژه ليست حقوق و دستمزد همراه با تمامي جزئيات مثل حق بيمه، حقوق ثابت، حق اضافهكاري، حق نوبت كاري، حق عائلهمندي و ساير حقوق و كسورات آن براي محاسبهي حقوق و دستمزد كاركنان و يا كارگران شركتهاي بزرگ و كوچك مورد استفاده قرار ميگيرد.
در هر شركت براي تهيه ليست حقوق و دستمزد كاركنان و يا كارگران بايد زمان و هزينه زيادي صرف كرد تا ليست حقوق پاياني متعلق به هر فرد را مشخص كرد. از اين رو براي كاهش هزينهها و زمان به فكر طراحي سيستمي براي تهيهي ليست حقوق و دستمزد افتادم تا به وسيلهي آن هزينههاي يك شركت يا مؤسسه كاهش يابد. سيستمي كه به وسيلهي آن تمامي اجزا حقوقي فرد مثل؛ حقوق ثابت، حقوق اضافهكاري، حق عائلهمندي، حق بيمه و ...به طور كامل و مجزا مشخص شود و از اشتباهات موجود در آن كاسته شود.
اطلاعات موجود در اين پروژه از طروق مختلف بدست آمده است. از سايت حقوق و دستمزد و كتابهاي مربوط به تهيهي ليست حقوق و دستمزد و همچنين اطلاعرساني چند حسابدار در شركتهاي مختلف بدست آمده است كه پس از چندين هفته تلاش مستمر آنها را جمعآوري و در اين پروژه بيان گرديده است.
روش اول اينكه كليه عمليات حساب و كتاب حقوق كاركنان دولت توسط وزارت امور اقتصادي و دارايي انجام گيرد. روش دوم اينكه عمليات حسابداري مربوطه در دستگاههاي اجرايي صورت پذيرد و فقط وزارت امور اقتصادي و دارايي چك را در وجه كارمندان صادر كند. با توجه به اعلام نشدن جزئيات اجراي طرح، مشكلات اجراي هر دو روش فوق مورد بررسي قرار ميگيرد.
روش اول:
1. اجراي اين طرح با ماده 53 قانون محاسبات عمومي كشور كه به صراحت بيان ميكند: «اختيار و مسئوليت تشخيص و انجام تعهد و تسجيل و حواله به عهده وزير يا رئيس مؤسسه و مسئوليت تأمين اعتبار و تطبيق پرداخت با قوانين و مقررات به عهده ذيحساب ميباشد.» مغايرت دارد چرا كه با اجراي طرح، كليه اختيارات مطروحه براي رئيس دستگاه اجرايي سلب خواهد شد و هيچ نقشي در پرداخت حقوق- كه جزئي از هزينههاي دستگاه اجرايي است- نخواهد داشت اين موضوع در مورد اختيارات ذيحساب نيز صدق ميكند.
2. اجراي طرح با شعار تمركز زدايي دولت منافات دارد چرا كه انجام عمليات پرداخت حقوق و دستمزد كاركنان از دستگاههاي اجرايي جدا و منحصراً در وزارت امور اقتصادي و دارايي و واحدهاي استاني تابعه آن انجام ميگيرد.
مبلغ قابل پرداخت 6,048 تومان
برچسب های مهم