فصل اول
کلیات
1- 1 مقدمه :
خاك نسوز يك ماده نسوز سيليسي است كه pH اسيدي دارد،رطوبت ميپذيرد و بهخوبي به قالب در ميآيد تا در دماي بالا پخته شود و سخت گردد. نقطه ذوب آن بالاتر از 1420 درجه سلسيوس و مرتبه آذرسنجي آن حدود 15 است. خاك نسوز اساساً از كائولينيت با مقدار متغيري از Fe2O3 TiO2, SiO2, CaOتشكيل ميشود و بهطور تقريبي داراي 45 درصد آلومين و 54 درصد سيليس است وبههنگام پختن تا حدود 10 درصد انقباض پيدا ميكند. خاك نسوز، بيشتر دربخشهاي زيرين رگههاي زغالي يافت ميشود و نسوزها در اين نوع معادن داراي آهنكمتري است، زيرا بهعلت وجود اسيدهاي هوميك آهن آزاد ميشود و از محيط بيرونميرود و تركيبات قليايي فلدسپاتها نيز بهصورت محلول در ميآيد و درون خاك نسوزباقي ميماند. خاك نسوز بيشتر در رسوبات آب شيرين يافت ميشود. ويژگي مهمبسياري از خاكهاي نسوز قابليت خميري شدن يا قابليت جذب آب و تشكيل تودهاي خميرياست كه بتواند بهراحتي بهشكل دلخواه قالبگيري شود. خمير شوندگي خاك در اثر پختهشدن از ميان ميرود و رنگ خاك نسوز از زرد نخودي تا خاكستري تغيير ميكند. خاكهاي نسوز پلاستيك و نيمهپلاستيك از نظر ويژگيهايي نظير پلاستيسيته،نسوزندگي و استحكام پيوند متغيرند، با افزودن مقدار كافي آب به آنها بهصورتتودهاي پلاستيك در آمده و قابل كار كردن ميشوند، انواع مرغوب آن داراي E.C.P 26 تا 33 است و عموماً مقدار كمي ناخالصي آهن و عناصر قليايي دارند.
1 – 2 نام کامل طرح و محل اجرای آن :
بهره برداری از معدن خاک نسوز
محل اجرا :
1 – 3 – مشخصات متقاضیان :
نام |
نام خانوادگی |
مدرک تحصیلی |
تلفن |
1 – 4 – دلایل انتخاب طرح :
توجه به خودکفایی این صنعت و همجنین نیاز بازار داخلی به تولید این محصول با توجه به این که بهره برداری از معدن خاک نسوز می تواند به رشد و شکوفایی اقتصادی کشور کمکی هر چند کوچک نماید و با در نظر گرفتن علاقه خود به فعالیت های صنعتی و معدنی این طرح را برای اجرا انتخاب کرده ام.
1 – 5 میزان مفید بودن طرح برای جامعه :
این طرح از جهات گوناگون برای جامعه مفید است ، شکوفایی اقتصادی و خودکفایی در تولید یکی از محصولات ، سوددهی و بهبود وضعیت اقتصادی ، اشتغالزایی ، استفاده از نیروی انسانی متخصص در پرورش کالای داخلی و بهره گیری از سرمایه ها و داشته های انسانی در بالندگی کشور .
1 – 6 - وضعیت و میزان اشتغالزایی :
تعداد اشتغالزایی این طرح 9 نفر میباشد .
تاریخچه و سابقه مختصر طرح :
آجرهای نسوز: در واقع نوعی چينی (پرسلان) هستند که از خاکهای نسوز تهیهمیشود. چینی نوعی سراميک مرغوب است که دارای ساختاری ظریفتر و متراکمتر از سفالهستند. دمای پخت آجرهای نسوز حدود میباشد.
از آجرهای نسوز به دلیل مقاومت حرارتی بالا درپوشش درونی کورههای صنعتیاستفاده میشود. آجرهای نسوز انواع مختلفی دارد، باتوجه به نوع ماده استفاده شده درترکیبات آنها، گسترههای مختلی را تحمل میکنند. تا دهه 1960 از کربن و خاک نسوزبرای پوششکورهها استفاده میشد اما امروزه با ساخت انواع آجرهای نسوز از آنها در پوششداخلی کوره استفاده میشود.
آجرهای سيليسی: قسمت عمده اینآجرها را خاکهای سیلیسی که به کوارتزيت معروف است تشکیل میدهد. کوارتزیت شامل95% SiO2و به مقدار جزئیAl2O3، Fe2O3، TiO2، K2OوNa2Oمیباشد. از این آجرها در گذشته برای پوشش جدار درونی کورههای فولادسازی استفادهمیشد.
ولی به دلیل رسانایی گرمایی زیاد در نفوذناپذیری درمقابل گازها، امروزه بیشتر برای پوشش جدار درونی کورههای تولید خمیر شيشه درکارخانههای شیشه سازی، کورههای کک سازی گازسوز و کورههای سرامیک سازی استفادهمیشود.
آجرهای آلومينيومی: این آجرهادارای درصد بالایی از آلومين( Al2O3)میباشند. آنها را ازمخلوط کائولن، بوکسيت و کروندوم که بیش از 70% آلومین دارد، تهیه میکنند دمای پختاین آجرها در حدود میباشد. آجرهای نسوز آلومینیومی برای پوشش جداره درونی کورههایذوب فولاد مصرف میشوند. در مقابل مواد قلیایی مقاومند. بنابراین از آنها برای پوششجداره درونی کورههای سیمان سازی و شیشه سازی هم استفاده میشود.
آجرهای نسوز قليايی: این آجرها شامل اکسید منیزیم(MgO)و SiO2به فرمول 2MgO، SiO2میباشند. برای تهیه اکسید منیزیم، کربنات منیزیم طبیعی(ماگنزيت) یا دولوميت را در دمای بین تا حرارت میدهند. اضافه کردن مقداریCr2O3(اکسید کرومIII)یاFe2O3(اکسید آهنIII )به مخلوطMgOوSiO2باعث افزایشمقاومت گرمایی آجرهای نسوز قلیایی میشود. از این آجرها برای پوشش جدار درونیکورههای باز در فولادسازی، کورههای دوار در کارخانههای سیمان سازی و در قسمتهایبالای کورههای ذوب شیشه و صنایع فلزات غیرآهنی، استفاده میشود.
آجرهای نسوز ويژه: این آجرها نوع خاصی از آجرهای نسوز هستند و در صنعت برایمنظورهای ویژهای کاربرد دارند این آجرها از ترکیبات فلزات واسطه میشوند. متداولترین آجرهای این گروه عبارتند از:
آجر زيرکونيوم: این آجر از سولفات زيرکونيوم طبیعی با افزودن مقدار کمیآلومین به کوارتز تهیه میشود. بیشترین کاربرد آن در ساختن کوره ذوب آلومینیوم،کوره مخزن شیشه مذاب و کورههای دارای دمای بالا میباشد. همچنین از ذوب سولفاتزيرکونيوم با آهک ناخالصی آن به همراه سیلیکات کلسیم جدا میشود ومیتوانZrO2(اکسید زيرکونيوم)(زيرکونيا) خالص بدست آورد. باافزودن مقدار 5 درصد وزنی ازMgOیاCaOبلورهای مکعبی آن تشکیلمیشود.
ZrO2مقاومت گرمایی بالایی دارد از آن در ساختنبوتههای ذوب فلز در صنایع ذوب فولاد و در راکتورهای اتمی به عنوان بازتاب دهتدهنوترون استفاده میشود.
آجر اکسيد کروم - کوروندوم: اینآجرها دارای 5 تا 10 درصد اکسيد کرومI , IIو 90 تا 95 اکسیدآلومینیوم (آلومینا)(Al2O3)هستند در مقابل مواد قلیایی مقاوم هستند. از این نوعآجر برای ساختن بخش درونی کوره بلند ذوب آهن استفاده میشود.
آجرهای اکسید کروم دارای 95 درصدCr2O3میباشد. برایتهیه آن ازCr2O3سنتزی استفاده میشود. این نوع آجر در ساختن کوره ذوب خمیر شیشهمخزن در صنعت شیشه سازی مصرف دارند.
مجوز های قانونی :
تعریف: جواز تاسیس مجوزی است که جهت احداث ساختمان و تاسیسات بنام اشخاص حقیقی و حقوقی در زمینه فعالیت های معدنی بخش سازمان صنایع و معادن صادر میگردد.
مراحل صدور جواز تاسیس :
1- پذيرش درخواست متقاضی صدور جواز تأسيس فعاليتهای صنعتی و تكميل پرونده توسط مديريت سازمان سازمان صنایع و معادن شهرستان .
2- بررسی پرونده از نظر مدارك و تطبيق با مصاديق والويتهای سرمايه گذاری در واحد صدور مجوز مديريت سازمان صنایع و معادن .
3- تكميل پرسشنامه جواز تاسيس ( فرم شماره يك ) توسط متقاضی .
4- ارسال پرونده منضم به فرم شماره يك به اداره مربوطه بمنظور بررسی ، اصلاح و تائيد فرم پرسشنامه جواز تاسيس با استفاده از اطلاعات طرحهای موجود ، طرحهای تيپ و تجربيات كارشناسی و ارجاع پرونده به مديريت .
5- ارجاع پرونده توسط مديريت به واحد صدور مجوز جهت مراحل صدور جواز تأسيس .
شرايط عمومي متقاضيان ( اعم از اشخاص حقيقي يا حقوقي ) دريافتجواز تاسيس
1- اشخاص حقيقی
-تابعيت دولت جمهوری اسلامی ايران
- حداقل سن 18 سال تمام
- دارا بودن كارت پايان خدمت يا معافيت دائم
2- اشخاص حقوقی
- اساسنامه ( مرتبط با نوع فعاليت )
- ارائه آگهی تاسيس و آگهی آخرين تغييرات در روزنامه رسمی كشور
مدارك مورد نياز:
1- ارائه درخواست كتبی به مديريت سازمان سازمان صنایع و معادن شهرستان.
2- اصل شناسنامه وتصوير تمام صفحات آن
3- تصوير پايان خدمت يا معافيت خدمت سربازی
4- تصوير مدرك تحصيلی و سوابق كاری مرتبط با درخواست
5- يك قطعه عكس از هريك از شركاء
6- تكميل فرم درخواست موافقت با ارائه طرح صنايع تبديلی و تكميلی
7- پوشه فنردار
8-درصورت داشتن شركت ، ارائه اساسنامه ، آگهی تاسيس و روزنامه ، مرتبط با فعاليت مورد درخواست
اصلاحیه جواز تاسیس :
1- ارسال درخواست متقاضی توسط سازمان سازمان صنایع و معادن شهرستان (متقاضی) به مدیریت و ارجاع به واحد صدور مجوز.
2- دبیرخانه در مورد تغییرات مدیریت ضمن بررسی اصلاحیه صادر و به اطلاع اداره تخصصی میرساند.
3- دبیرخانه در موردی که نیاز به کارشناسی تخصصی دارد درخواست را به اداره تخصصی جهت بررسی و اعلام نظر ارجاع می دهد.
4- اداره تخصصی پس از بررسی وتائید به دبیرخانه صدور مجوز ارجاع میدهد.
5- دبیرخانه صدور مجوز پس از تائید مدیر اقدام به صدور اصلاحیه جواز تاسیس نموده و رونوشت آنرا به بخشهای ذیربط ارسال می نماید.
تعریف:
پروانه بهره برداری مجوزی است که پس از اتمام عملیات ساختمان و تاسیسات جهت فعالیت بنام اشخاص حقیقی و حقوقی در زمینه صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش سازمان صنایع و معادن صادر می گردد.
صدور پروانه بهره برداری :
1- تکمیل فرم درخواست پروانه بهره برداری توسط متقاضی و تائید و ارسال آن توسط سازمان صنایع و معادن شهرستان به مدیریت.
2- ارجاع به دبیرخانه صدور مجوز جهت بازدید کارشناسان (کارشناس تخصصی) با هماهنگی روسای ادارات تخصصی.
3- تائید رئیس اداره تخصصی و ارجاع به دبیرخانه صدور مجوز.
4- اخذ استعلام از ادارات ذیربط.
5- تهیه پیش نویس پروانه بهره برداری و تائید مدیریت.
6- صدور پروانه بهره برداری و ارسال رونوشت به بخشهای ذیربط.
مراحل صدور توسعه طرح :
1-تکمیل فرم درخواست توسعه طرح توسط شهرستان (متقاضی) و ارسال به مدیریت.
2- ارجاع به دبیرخانه صدور مجوز جهت بررسی و اظهار نظر و بازدید کارشناسان (کارشناس تخصصی ) با هماهنگی روسای ادارات تخصصی.
3- دبیرخانه صدور مجوز پس از تائید ادارات تخصصی در کمسیون بررسی طرحها مطرح می نماید و در صورت عدم تایید کمسیون به شهرستان و متقاضی اعلام مینماید و در صورت تایید از ادارات ذیربط استعلام می نماید.
4- ارجاع به اداره تخصصی جهت بررسی طرح توسعه.
5- ارجاع به دبیرخانه صدور مجوز جهت صدور موافقت با توسعه طرح پس از تایید مدیر.
6- ارسال رونوشت به بخشهای و ادارات تخصصی و سازمانهای ذیربط.
فصل دوم
روش انجام کار
گزارش مختصر بازدید از واحد ها تولیدی با خدماتی مرتبط با موضوع پروژه :
بازدید از محل بهره برداری از معدن خاک نسوز
بر اساس هماهنگی های بعمل آمده در بازدید از مرکز بهره برداری از معدن خاک نسوز به بررسی سیستم ها و دستگاهها و ماشین آلات موجود در محل پرداختیم و سیستم مدیریت و روش های تامین مواد اولیه را در کارخانه مورد ارزیابی قرار دادیم ،
جنبه های ابتکاری بودن و خلاقیت به کار رفته شده :
ابتکار و نوآوری در کلیه رشته ها می تواند عامل پیشرفت و توسعه قرار گیرد در بخش معدن و سنگ های معدنی نیز که بازار رقابتی بسیار شدیدی دارد استفاده از ایده های نو و نوآوری و خلاقیت می تواند به عامل موفقیت تبدیل شود ، طراحی های گرافیکی تبلیغاتی و استفاده از شیوه های نوین معدنی از عوامل پیشرفت و توسعه اقتصادی در کشور های صاحب سبک در صنعت میباشد ، الگوبرداری از این روشها برای معرفی کالا و محصولات می تواند به عنوان یک ایده نو مورد استقیال قرار گیرد .
فهرست تأسیسات مورد نیاز و برآورد قیمت آنها :
مشخصات نیروی انسانی مورد نیاز از لحاظ مفید بودن و توانایی کار :
روشهای بازاریابی و تبلیغات جهت ( جهت جذب مشتریان)
در زمینه جذب مشتراین می توان از روش های مختلف بازاریابی استفاده نمود ، تبلیغات تلویزیونی ، استفاده از بنر های و تیزر های تبلیغاتی ، استفاده از چاپ پوستر های تبلیغاتی، تبلیغات اینترنتی و ارائه روش های تبلیغاتی دیگر .
فصل سوم
امور مالی طرح
1- سرمایه گذاری ثابت طرح :
1-1- ماشین آلات :
2-1- تأسیسات :
جمع کل هزینه های ثابت طرح :
2- هزینه های جاری طرح :
1-2- حقوق و دستمزد :
با احتساب معادل 70% حقوق کارکنان به عنوان حق بیمه کارفرما و عیدی و پاداش پایان هر سال کل هزینه های پرسنلی به شرح ذیل می باشد :
2-2- هزینه مواد ناریه :
3-2- هزینه تعمیرات و نگهداری :
4-2-هزینه سوخت :
5-2- هزینه اجاره بلدوزر :
6-2- هزینه غذا :
7-2- هزینه تعمیر و نگهداری :
7-2- هزینه های مترقبه پیش بینی نشده :
3- هزینه های جاری سالیانه :
4- سرمایه در گردش :
5- حقوق پایه :
6- محاسبه استهلاک :
7- محاسبه قیمت تمام شده :
8- قیمت فروش :
9- سود حاصل از فروش (سود ویژه) :
10-نرخ بازگشت سرمایه :
11- دوره بازگشت سرمایه :
فصل چهارم
جمع بندی – نتیجه گیری و پیشنهادات
نتایج حاصله از اجرای طرح :
با توجه به آمار و اطلاعات بدست آمده از محل بهره برداری از معدن خاک نسوز و همچنین بر اساس مطالعات صورت گرفته می توان به این نتیجه رسید که این طرح جزء طرح های زود بازده و پربازده است و می تواند در لیست مشاغل مورد حمایت دولت قرار گیرد و در صورت اجرا می تواند از سوددهی مورد قبولی برخوردار باشد .
مبلغ قابل پرداخت 28,700 تومان