فصل اول: آشنايي با رنگ
بخش 1: توليد صنعتي مواد رنگزاي.. 4
3-1 ساختار اساسي و اقتصادي صنعت مواد رنگزا6
5-1 مواد خام و مواد واسطه اوليه. 11
1-6-1 شرح نمونه هايي از مواد واسطه اوليه مشتق شده از بنزن. 15
7-1 مواد واسطه و فرايندهاي واحد. 16
5-8-1 پگمينت و مواد رنگرزي آزو. 20
6-8-1 مواد رنگرزي آنتراكنيون. 20
4-2 جذب تابش بوسيله مولكولها25
6-2 تعريف و دسته بندي رنگ.... 26
7-2 خواص اختصاصي و اساسي رنگ ها27
8-2 اصول يك رنگ آميزي خوب... 29
2-11-2 تغيير رنگ دهنده هاي سطح.. 34
8-11-2 تركيبات پر كننده و درزگير. 36
12-2 مكانيزم تشكيل فيلم يك رنگ.... 36
1-12-2 عوامل مهم در تشكيل يك فيلم.. 36
1-14-2 معايب ناشي از رنگ.... 41
2-14-2 معايب ناشي از كاربر رنگ.... 42
3-14-2 معايب ناشي از طراحي سطح و نيروهاي خارجي.. 42
4-14-2 معايب ناشي از مواد شيميايي.. 43
15-2 نمونه اي از ماشين آلات رنگسازي و روش كار با آنها44
5-4 پلي مرهاي آبي و اموسيون. 52
1-6-3 خصوصيات عمومي فيزيكي رنگدانه. 53
2-8-3 مواد ضد پوسته یا ضد اکسایش.... 75
3-4 روش های استاندارد آزمون. 79
5-4 سنجش و آزمایشات رنگ.... 80
1-5-4 آزمون قابلیت شستشوی رنگ.... 80
2-5-4 آزمون زمان خشک شدن فیلم رنگ.... 82
3-5-4 آزمون انحنای فیلم رنگ.... 82
4-5-4 آزمون اندازه گیری ویسکوزیته. 83
6-5-4 آزمون دانه بندی رنگ.... 84
5-5-4 آزمون اندازه گیری قدرت پوشش.... 84
6-5-4 آزمون دانه بندی رنگ.... 85
7-5-4 آزمون اندازه گیری براقیت... 85
فصل دوم: آشنايي با پيگمان هاي صدفي
بخش 1: آشنایی با پیگمنت های صدفی.. 110
تقسیم بندی پیگمنت های صدفی.. 112
1-1 پیگمنت های مرواریدی (صدفی) سفید – نقره ای.. 113
1-3 پیگمنت های درخشان صدفی به رنگ قرمز، مسی و برتزی.. 114
1-4 پیگمنت های ترکیبی: طلایی و رنگ های دیگر.115
2- پیگمنت های صدفی تک کریستالی.. 116
1-2 پیگمنت های صدفی بر پایه کربنات سرب... 116
2-2 پیگمنت های صدفی بر پایه بیسموت اکسی کلراید. 117
3- پیگمنت های با ماهیت صدف طبیعی.. 117
بخش 3: پدیده های نوری در پیگمنت های صدفی.. 126
بخش 4: کاربرد پیگمنت های صدفی در پلاستیک ها131
بخش 5: پیگمنت های صدفی در پوشش ها140
4- کاربردهای ویژه پیگمنت های صدفی.. 144
رنگ و نقاشي قدمتي به تاريخ وجود بشريت دارد. 35 هزار سال پيش، زماني كه بشر اوليه در غارها زندگي مي كرد با اسفاده از مواد طبيعي از جمله خاك رس، گچ و دوده و چربي حيواني ديوارهاي غار خود را با اشكال انسان ها و حيوانات نقاشي مي كرده است. مصريان قديم در حدود 250 سال قبل از ميلاد مسيح نيز همچنان از مواد طبيعي استفاده مي كردند تا اين كه كم كم از مواد معدني به رنگدانه آبي لاجوردي دست يافتند. آثار نقاشي آن دوران در آرامگاه مصريان باقي مانده است.
حدود 300 سال قبل از ميلاد مسيح، مصريان موزه و كحتابخانه اي در اسكندريه تاسيس كردند كه مردم از اقصي نقاط جهان براي كسب علم به آنجا رفتند و در آنجا با دانش و فن نقاشي مصري نيز آشنا مي شدند. در قرون اول بعد از ميلاد مسيح، يونانيان توجه خاص به هنر نقاشي نشان دادند و اين هنر را در كشور خودشان و همچنين در روم باستان توسعه دادند.
يونانيان روش جديدي از هنر نقاشي را ابداع كردند، با اختلاط رنگ ها با آب، خمير غليظ رنگي به وجود مي آوردند و هنرمند امكان مي يافت تا به نقش هاي خود حالت بدهد و تركيبي از فام تيره و روشن داشته باشد. اين آغازي براي پيشرفت هاي چشمگير صنعت رنگ و نقاشي بود.
بعد از تاخت و تاز بربريان به دنياي روم در قرن پنجم ميلادي. بسياري از آثار هنري از بين رفت و بسياري از روش هاي نقاشي به فراموشي سپرده شد.
اما با احيا جشن هاي مذهبي و ترقي تجارت در قرون دوازده سيزده، جنبه هاي تزييني هنر نقاشي بيشتر مورد توجه قرار گرفت و كليسا مركزي بود كه به نقاشي هاي با شكوه مذهبي اهميت مي داد.
دوره رنسانس دوره جديد حيات علمي و ادبي اروپا، در تبادل افكار و انديشه ها گسترش ها سهم بسزايي داشت اما هنوز هنرمند نقاش كار خود را به صورت يك راز حفظ مي كرد نقاشي هاي داخل ساختمان تا اين زمان منحصر به كليساها و مكان هي عمومي بود و به عنوان يك امتياز اجتماعي در خانه هاي اشرافي استفاده مي شد و هنرمند با استفاده از مواد خام و فرمول هايي كه آن را رمز راز خود ميدانست رنگ را با بهاي گراني توليد مي كرد.
در اواخر قرن هجدهم كارخانه هاي توليد رنگ ابتدا در اروپا و سپس در امريكا فعال شدند و در اويل نوزدهم خواص حفاظتي رنگ در كنار آثار تزئيني آن مورد توجه قرار گرفت و طولي نكشيد كه رنگ به توليد انبوه رسيد. در قرن بيستم صنعت رنگ به عنوان يك شاخه تخصصي شيمي مطرح شد و توليد رنگ از هنر به علم تبديل شد. استفاده از مواد اوليه موجود نظير روغن ها و رنگدانه هايي كه از سنگ ها به دست مي آمد (رنگدانه هاي معدني) و اختلاط آن ها با انبوه مواد آلي موجود نيازمند تخصص بود. در اين رن براي پوشش اتومبيل ها، تجهيزات كشاورزي، كشتي ها هواپيما، لوازم خانگي، تجهيزات صنعتي و بسته بندي هاي مواد غذايي علاوه بر زيبايي، مقاومت هاي شيميايي و حفاظتي نيز مورد توجه قرار گرفت.
كارخانه بارك با مساحت 5000 متر 100 آمپر برق در سال 59 شروع به كار نمود و در حال حاضر داراي 28 كارگر به صورت يك شيفت در حال توليد رنگ مي باشد 12 نفر كادر اداري مي باشد.
توليدات انواع رنگ هاي پلاستيك، ضد زنگ، تينر روغي، ساختماني چسب چوب – چسب فوري، بتونه و غيره مي باشد.
بخش 1: توليد صنعتي مواد رنگزاي
به طور كلي تكنولوژي توليد مواد واسط و مواد رنگزا تركيبي از اجزاي زير است.
الف – محصول prodect
ب – كاربردAppli cation
ج – تكنولوژي فرايند process Techno logy
د – تكنولوژي ماشين آلات توليدي plant Techno logy
تكنولوژي توليدي صنعتي را مي توان بعنوان تركيبي از تكنولوژي فرايند ماشين آلات توليدي در نظر گرفت تكنولوژي فرايند به شيميدن ها، مهندسين رنگ و مهندسين شيمي مربوط مي شود.
در تكنولوژي ماشين آلات توليدي، مهندس رنگ مهندس شيمي در ارتباط نزديك با مهندس مكانيك قرار مي گيرد و نيز مانند تكنولوژي فرايند، معمولست كه تكنولوژي ماشين آلات توليدي نيز از ديد عمليات واحد مورد بررسي قرار گيرد ثبت اختراع تكنولوژي فرايند و عمليات توليدي در صنعت توليد مواد رنگزا بندرت مشاهد مي شود زيرا اولا ريسك افشاي تكنولوژي توليد را نمي توان پذيرفت دوم اينكه عدم اجراي قوانين ثبت اختراع نيز امكان پذير است.
تمام مردم مصرف كننده محصولات رنگي هستند از لحاظ جهاني ميانگين مصرف مواد رنگزاي آلي ساليانه تقريباً 200 گرم براي هر نفر است با وجود اينكه در كشورهاي پيشرفته اين رقم بسيار بيشتر است.
محدوده محصولات رنگي بسيار وسيع است و از پارچه تا اتومبيل را شامل مي شود. بسياري از صنايع مختلف مواد رنگرزي پيگمنت ها را مورد مصرف قرار مي دهد كه عمدتاً در صنايع نساجي، چرم و كاغذ مي باشد. پيگمنت در مواد نقاشي و روكش هاي سطح ديگر شامل چاپ منسوجات، جوهر، پلاستيك، و لاستيك مصرف مي شوند.
از لحاظ مصرف مواد رنگزا، منسوجات حاكمند و تقريباً 75% توليد جهاني مواد رنگزا را مورد استفاده قرار مي دهد.
كاربردهاي خاص مواد رنگزا شامل مصرف در مصرف در صنايع غذايي، عكاسي، پوست، مو الكترونيك مي شود كه توليد صنعتي مواد رنگزا براي اين اهداف گاهي اوقات توسط صنعت مواد رنگزا انجام مي گردد و يا اينكه توليد مواد رنگزا توسط مصرف كننده به اجرا مي آيد.
نظر به اينكه طبقه هاي مختلف مواد رنگرزي براي انواع مختلف الياف كاربرد دارند، لذا ماهيت صنعت مواد رنگزا پيوند ناگسستني با صنعت نساجي دارد.
توليد كل الياف مصنوعي در دهه هاي اخير رشد سريعي داشته است و اين توليد تقريباً به توليد الياف طبيعي نزديك شده است رونق و پابرجايي صنعت توليد مواد رنگزا كاملا به ثبات و پايداري توليد كنندگان الياف وابسته است.
اخيراً يك بررسي دقيق در بازار فروش آمريكا كاهش قابل ملاحظه اي در مصرف مقدار مواد رنگزا بعنوان بخشي از مصرف الياف بين سال هاي 1965 و 1981 نشان داده است. زمانيكه مصرف مواد رنگزا در ارتباط با مصرف الياف كاهش پيدا مي كند چهار پارامتر اصلي كه در اين كاه نقش دارند به قرار زير است.
الف – روندهاي مد كه باعث ترجيح دادن رنگ هاي روشن و سفيد در مقايسه با رنگ هاي تيره و سياه مي شوند.
ب- استفاده از تكنولوژي بهبود يافته كاربرد مواد رنگزا كه سبب بازدهي رنگي بهتري بر روي كالا مي شود،
ج- اپتيمم كردن نسخه ها و فرم فيزيكي
د- استفاده از مواد رنگرزي قوي تر يا با افزايش قدرت ذاتي رنگي و يا بطور ساده افزايش نوع با قدرت تر رنگ همان محصول
مواد رنگرزي تجارتي بندرت حاوي 100% ماده فعال مي باشند. درست است كه ارزش مالي تجاري مواد رنگرزي براي توليد كننده مهم مي باشد. ليكن مقايسه هايي كه بر حسب رزش مالي انجام شوند نيز در دوران تورم اقتصادي گمراه كننده مي باشند.
3-1 ساختار اساسي و اقتصادي صنعت مواد رنگزا
توليد جهاني
تا اوايل قرن بيستم حدود 85% درصد نيازهاي جهاني مواد رنگزا در آلمان توليد مي گرديد وكشورهاي اروپايي ديگر 10 درصد ديگر نياز جهاني را توليد مي كردند.
با گذشت هفتاد سال و دو جنگ جهاني تغييرات اساسي در اين روند پديد آمده است.
ليكن چون قسمت اعظم توليد آمريكا و بعضي از كشورهاي ديگر تابع سوبسيدهاي اروپايي غربي است لذا سهم كلي آنها در پيش از 50 در صد باقي مي ماند.
ارقام ارائه شده در جدول پيشرفت توليد را در پنج دهه اخير نشان مي دهد از سال 1974 به بعد ارقام توليد ملي بسياري از كشورها منتشر نشده است ليكن ارقامي كه در دسترس مي باشند نمايانگر اين مطبند كه سال 1974 اوج توليد دهه 70 بوده و مينيمم مقدار توليد در سال 1975 بوقوع پيوسته است ركورد جهاني باعث 20 درصد كاهش گرديده كه اين ميزان امروزه جبران شده است. در نتيجه ارقام
جدول 1-1- در محدوده دقت و صحت آنها هنوز هم تا به امروز كاربرد دارد.
مبلغ قابل پرداخت 22,324 تومان
برچسب های مهم