28 صفحه
فصل اول
طرح مسئله
با توجه به تحولات جهاني خصوصاً در سه دهه اخير و ابعاد و فرايند جهاني شدن ميتوان به صراحت اذعان داشت كه اين پديده جهاني شدن در اثر گسترش ابداعات بشري و توسعه پديد آمده است و نظامها و روابط جديدي در عصر حاضر شكل گرفته و نظريات و مكاتب مختلفي را به وجود آورده و با توجه به گستردگي پديده جهاني شدن كه سبب تحولاتي در اكثر حوزههاي كشور از جمله فرهنگ شده است كه اين پديده نقش مرزهاي ملي را كمرنگ كرده و ملتها را به هم ارتباط داده است. كه در نتيجه تقابل فرهنگي را به وجود آورده است با توجه به اينكه مفاهيم فرهنگي به ويژه توسعه فرهنگي يكي از مسائل مهم كشوري محسوب ميشود و چگونگي شكلگيري فرهنگ ميتواند پيامدهاي مؤثري را در مسير توسعه و رشد يك كشور به همراه آورد كه توسعه فرهنگي اكثر كشورها را تحتتأثير خود قرار ميدهد. و اينكه در ايران تلاش كردند تا فرايند توسعه فرهنگي خود را براساس سياستهاي فرهنگي متأثر از مفاهيم ملي و اسلامي برقرار سازند و هويت و انسجام فرهنگي كشور را در مقابل ساير فرهنگها تقويت نمايند. همچنين بازگشت جهاني دين و نقش آن ميتواند به مثابهي يكي ازا نواع انديشههاي فراملي در سياست توسعه فرهنگي كشور قرار گيرد كه نميتوان نقش دين را در توسعه فرهنگي ناديده گرفت. بدين جهت دين به عنوان بخشي از فرهنگ تمدن جامعه و يا انديشههاي فراملي در فكر و سياست فرهنگي موضوعي است كه بايد توجه بيشتري به آن داشت و با توجه به اينكه ايدئولوژي حاكم بر دولت و مردم در ايران همان اسلام ميباشد كه در تمام حوزههاي سياسي، اقتصادي و خصوصاً فرهنگي رسوخ كرده و تأثيرگذار ميباشد كه نبايد از نقش آن در توسعه فرهنگي كشور غافل شد.
علل انتخاب موضوع
به دليل كنجكاوي شخصي در اثر نگاهي كه به كتب و مقالات تدوين شده در اين خصوص داشتهام به اين نتيجه رسيدم كه كمتر به موضوع دين و توسعه فرهنگي در شرايط جهاني شدن در خصوص جمهوري اسلامي ايران پرداخته شده است كه شناخت و موقعيت كشور در عرصه ارتباطات و تعاملات فرهنگي كه زمينهساز توسعه فرهنگي كشور را فراهم ميسازد اين پژوهش ميتواند جالب باشد.
سوال اصلي
فرايند جهاني شدن و تأثيرات دين باعث چه تغييرات و تحولاتي در توسعه فرهنگي جمهوري اسلامي ايران شده است؟
سوالات فرعي
- مفهوم جهاني شدن و توسعه فرهنگي در جمهوري اسلامي ايران
- برنامهها و سياستهاي ايران در خصوص توسعه فرهنگي
- توسعه فرهنگي از نظر امام خميني
- نقش و تأثيرات دين بر توسعه فرهنگي جمهوري اسلامي ايران
مفروض
فرايند توسعه فرهنگي در جمهوري اسلامي ايران تحت تأثير سيستم جهاني شدن فرهنگ و ارتباطات ميباشد كه دين در شكلگيري آن نيز تأثيرگذار است.
فرضيه
فرايند توسعه فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در جهت سازگاري و تطبيق با آن در حركت و پويايي بوده و باعث ايجاد تغيير و تحول در سياستهاي آموزشي جمهوري اسلامي ايران شده است.
مفاهيم
جهاني شدن: مفهوم جهاني شدن واقعيتي است در حال گسترش و نفوذ در تمام عرصهها كه باعث تحولات و تغييرات بسياري در ابعاد سياسي، اقتصادي و فرهنگي و ابعاد ديگر شده است كه تمام جنبههاي زندگي انسان را تحت تأثير قرار داده است كه مردم دنيا كم و بيش به صورت نسبتاً آگاهانه در جامعه جهاني واحد ادغام ميشوند.
توسعه فرهنگي: پس از جنگ جهاني دوم متداول گشته و بر اثر كوششهاي يونسكو در دهه 70 قرن 20 از رواج چشمگيري در مباحث فرهنگي برخوردار شده است كه هدف توسعه فرهنگي فراهم نمودن وسايل تودههاي مردم به فرهنگ و مشاركت آنان در زندگي فرهنگي است.
توسعه: يك فرايند مستمر در جهت ارتقاء و اعتلاي مادي و معنوي جامعه در راستاي اهداف و مقاصد مطلوب است كه زمينههاي مناسب را براي توسعه همه جانبه انسانها فراهم ميسازد.
فرهنگ: كليه اشكال زندگي يك قوم يا يك ملت از جمله پايههاي فكري مردم آن باشد.
روش تحقيق
در اين پژوهش دادهها از طريق مطالعات كتابخانهاي جمعآوري شده و به صورت ميداني و توصيفي ميباشد.
محدوده زماني و مكاني
زماني: حدوداً سه دهه اخير
مكاني: كشور جمهوري اسلامي ايران
مبلغ قابل پرداخت 11,340 تومان
برچسب های مهم