پيشگفتار
استاندارد نگهداري اسفناج در سردخانه كه به وسيله كميسيون فني بررسي و كنترل روشهاي نگهداري و تدوين شده در بيست و پنجمين جلسه كميته ملي مواد خوراكي و فرآوردههاي كشاورزي مورخ 38/8/24 تصويب گرديد . پس از تاييد شوراي عالي استاندارد و با استناد ماده يك قانون مواد الحاقي به قانون تأسيس مؤسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران مصوب آذرماه 1349 به عنوان استاندارد رسمي ايران منتشر ميگردد .
براي حفظ همگامي و هماهنگي با پيشرفتهاي ملي و جهاني صنايع و علوم استانداردهاي ايران در مواقع لزوم و يا در فواصل معين مورد تجديدنظر قرار خواهند گرفت و هرگونه پيشنهادي كه براي اصلاح يا تكميل اين استانداردها برسد در هنگام تجديدنظر در كميسيون فني مربوطه مورد توجه واقع خواهد شد .
بنابراين براي مراجعه به استانداردهاي ايران بايد همواره از آخرين چاپ و تجديدنظر آنها استفاده نمود .
در تهيه اين استاندارد سعي بر آن بوده است كه با توجه به نيازمنديهاي خاص ايران حتي المقدور ميان روشهاي معمول در اين كشور استاندارد و روشهاي متداول در كشورهاي ديگر هماهنگي ايجاد شود .
لذا با بررسي امكانات و مهارتهاي موجود و اجراي آزمايشهاي لازم استاندارد حاضر با استفاده از منابع زير تهيه گرديد .
1 -Recommended conditions for cold storage of perishable
produce (2 nd edition ) Inteinational institute of refrigerations paris
2 - Commodity stosage manual(1973 revised)refrigeration
research foundation ,washingtion D .C .U .S .A.
3 - Americal Society of heating , refigeation and air conditioning
New York U .S .A . 1971
هدف از تدوين اين استاندارد ارائه نحوه برداشت , بستهبندي , حمل و نقل نگاهداري اسفناج ميباشد .
اين استاندارد در مورد نوع پرورش يافته اسفناج spencia 01penciaS كه در مقايسه با نوع پرورش نيافته آن داراي برگ بيشتر و ساقه كلفتتر ميباشد به كار ميرود . نوع زمستاني اين فرآورده داراي برگهاي بهتري بوده و نگهداري آن بهتر انجام ميشود .
اگر برداشت اسفناج زماني انجام گيرد كه محصول داراي بهترين كيفيت نبوده و كاملا رسيده نباشد باعث فساد آن خواهد شد .
اسفناج نرسيده در موقع نگهداري و چه پس از آن داراي كيفيت بهتري نخواهد شد .
اسفناج رسيده نيز پس از برداشت هرگاه در زمان كوتاه مصرف نشود فاسد خواهد شد .
براي نگهداري اسفناج بايد آن را با آب شست تا عاري از گل و لاي شود . شستن با آب خيلي سرد مدت نگهداري اسفناج را طولانيتر خواهد كرد .
اسفناج از سبزيهايي است كه لازم است بلادرنگ پس از برداشت درجه حرارت آن پايين آورده شود بهترين راه براي سرد كردن اسفناج و پايين آوردن درجه حرارت آن قراردادن يخ خرد شده در زير و بالا و لابهلاي آن ميباشد اين كار بايد بلافاصله پس از برداشت انجام شود .
اسفناج را بايد بلافاصله پس از پايين آوردن درجه حرارت و در محل برداشت در جعبههاي مشبك بستهبندي كرد .
اسفناج از سبزيهايي است كه ميزان توليد گازكربنيك آن تقريبأ زياد ميباشد يك كيلو اسفناج در حرارت 24 درجه سانتيگراد در مدت يك ساعت 117 ميليگرم گاز كربنيك و در حرارت 40 درجه سانتيگراد 25 ميليگرم و در حرارت صفر درجه سانتيگراد 21 ميليگرم گاز كربنيك متصاعد ميكند كه نتيجه آن توليد گرمي ميباشد , در نتيجه نگهداري آن به سبب توليد گاز كربنيك زياد آسان نميباشد .
و نگهداري آن در سرما بهترين راه كند نمودن تنفس گياه و در نتيجه توليد كم گاز كربنيك ميباشد .
درجه حرارت مناسب براي نگهداري اسفناج بين صفر تا يك درجه سانتيگراد ميباشد .
7 ـ رطوبت نسبي
رطوبت نسبي مناسب براي نگهداري اسفناج بين 90 تا 95 درصد ميباشد .
با رعايت شرايط بالا مدت نگهداري اسفناج بين يك تا دو هفته است .