مرکز دانلود خلاصه کتاب و جزوات دانشگاهی

مرکز دانلود تحقیق رايگان دانش آموزان و فروش آنلاين انواع مقالات، پروژه های دانشجويی،جزوات دانشگاهی، خلاصه کتاب، كارورزی و کارآموزی، طرح لایه باز کارت ویزیت، تراکت مشاغل و...(توجه: اگر شما نویسنده یا پدیدآورنده اثر هستید در صورت عدم رضایت از نمایش اثر خود به منظور حذف اثر از سایت به پشتیبانی پیام دهید)

نمونه سوالات کارشناسی ارشد دانشگاه پیام نور (سوالات تخصصی)

نمونه سوالات کارشناسی دانشگاه پیام نور (سوالات تخصصی)

نمونه سوالات دانشگاه پيام نور (سوالات عمومی)

کارآموزی و کارورزی

مقالات رشته حسابداری و اقتصاد

مقالات علوم اجتماعی و جامعه شناسی

مقالات روانشناسی و علوم تربیتی

مقالات فقهی و حقوق

مقالات تاریخ- جغرافی

مقالات دینی و مذهبی

مقالات علوم سیاسی

مقالات مدیریت و سازمان

مقالات پزشکی - مامایی- میکروبیولوژی

مقالات صنعت- معماری- کشاورزی-برق

مقالات ریاضی- فیزیک- شیمی

مقالات کامپیوتر و شبکه

مقالات ادبیات- هنر - گرافیک

اقدام پژوهی و گزارش تخصصی معلمان

پاورپوئینت و بروشورر آماده

طرح توجیهی کارآفرینی

آمار سایت

آمار بازدید

  • بازدید امروز : 2053
  • بازدید دیروز : 2770
  • بازدید کل : 13131375

نگهداري ميوه‏ها و سبزيها در سردخانه


پيشگفتار

استاندارد شرايط فيزيكي نگهداري ميوه و سبزيجات در سردخانه كه بوسيله كميسيون فني ميوه‏ها و سبزيجات تهيه و تدوين شده در بيست و هفتمين جلسه ملي كشاورزي و مواد غذائي مورخ 57/6/7 تصويب گرديد . پس از تأييد شوراي عالي استاندارد و به استناد ماده يك ( قانون مواد الحاقي به قانون تأسيس مؤسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران مصوب آذر ماه 1349) به عنوان استاندارد رسمي ايران منتشر مي‏گردد .

براي حفظ همگامي و هماهنگي با پيشرفت‏هاي ملي و جهاني صنايع و علوم استانداردهاي ايران در مواقع لزوم و يا در فواصل معين مورد تجديد نظر قرار خواهند گرفت و هر گونه پيشنهادي كه براي اصلاح يا تكميل اين استانداردها برسد در هنگام تجديد نظر در كميسيون فني مربوط مورد توجه واقع خواهد شد .

بنابراين براي مراجعه به استانداردهاي ايران بايد همواره از آخرين چاپ و تجديد نظر آنها استفاده نمود .

در تهيه اين استاندارد سعي بر آن بوده است كه با توجه به نيازمنديهاي خاص ايران حتي المقدور ميان روشهاي معمول در اين كشور و استاندارد و روشهاي متداول در كشورهاي ديگر هماهنگي ايجاد شود .

لذا با بررسي امكانات و مهارت‏هاي موجود و اجراي آزمايشهاي لازم استاندارد حاضر با استفاده از منابع زير تهيه گرديد .

1 ـ مدرك فني شماره 2169 سازمان بين‏المللي استاندارد .

ISO R – 249 – 1974

Physical conditions in cold stored – definitions and measurements

 


1 ـ تعاريف عوامل فيزيكي نگهداري ميوه‏ها و سبزيها در سردخانه و روش اندازه‏گيري آنها

مقدمه

استانداردهايي كه در باره شرايط مناسب نگهداري ميوه‏ها و سبزيها در سردخانه تدوين شده است روي ميزان مناسب بعضي از عوامل فيزيكي مانند درجه حرارت , رطوبت نسبي نسبت جريان هوا و ميزان تعويض هوا تأكيد دارند . براي مشخص كردن اين عوامل و پيشگيري تعبيرهاي مختلف ( مثلا فرق بين حرارتي كه به يك فرآورده داده مي‏شود و حرارت فضاي محل نگهداري يا فرق نسبت جريان هوا و ميزان تعويض هوا ) تعريف اين عوامل لازم است .

در اين استاندارد عوامل فيزيكي مربوط به كليه استانداردهاي " نگهداري ميوه‏ها و سبزيها در سردخانه " و روشهاي اندازه‏گيري آنها شرح داده شده است

1 ـ هدف و دامنه كاربرد

هدف از تدوين اين استاندارد ارائه تعاريفي براي عوامل فيزيكي كه در سردخانه‏هاي صنعتي براي نگهداري ميوه‏ها و سبزيها بكار مي‏روند ( درجه حرارت , رطوبت نسبي , سرعت جريان هوا , ميزان تعويض هوا و غيره ) و روشهاي اندازه‏گيري آنها مي‏باشد .

2 ـ درجه حرارت

2 ـ 1 درجه حرارتهاي مورد نظر

2 ـ 1 ـ 1 درجه حرارتي كه به فرآورده داده مي‏شود :

براي نگهداري فرآورده‏اي با منشأ گياهي در سردخانه چندين درجه حرارت با فاصله حرارتي قابل ذكر است .

2 ـ 1 ـ 1 ـ 1 در درجه حرارت كشنده : 1 اين درجه حرارت در سردخانه باعث انجماد فيزيولوژيكي و در نتيجه مرگ بافتها مي‏گردد .

2 ـ 1 ـ 1 ـ 2 درجه حرارت بحراني 2 درجه حرارتي كه پائين‏تر از آن براي يك زمان محدود نگهداري در سردخانه براي انواع خاص ميوه‏ها و سبزيها باعث ايجاد عوارض فيزيولوژيكي مانند قهوه‏اي شدن داخلي 3 ( با تغيير تركيب اتمسفر يا بدون تغيير تركيب اتمسفر ) و بروز تغييراتي در تركيب بافتهاي بعضي از فرآورده‏ها ( موز , خيار , آوكادو , ليمو و غيره ) مي‏گردد

در حالات ويژه حرارتهاي پائين‏تر از حرارت بحراني رسيدن طبيعي ميوه را پس از نگهداري در سردخانه متوقف مي‏سازد .

2 ـ 1 ـ 1 ـ 3 حرارت مناسب براي نگهداري‏هاي طولاني : حرارتي است كه نگهداري فرآورده را به نحو رضايت بخشي در اتمسفر طبيعي يا كنترل شده براي مدتها طولاني و تا زمان مصرف ممكن مي‏سازد خطر آسيب‏هاي ناشي از درجه حرارت بستگي به مدت زماني دارد كه فرآورده تحت آن درجه حرارت نگهداري مي‏شود , بطوريكه ممكن است فرآورده‏هائي را براي مدت كم در درجه حرارت بحراني يا حرارتهاي پائين‏تر از آن بدون اينكه باعث بروز عوارض فيزيولوژيكي قرار دهد .

براي نگهداري طولاني درجه حرارت فرآورده همواره بايد بالاي حرارت كشنده و در موارد لازم بالاي درجه حرارت بحراني قرار داشته باشد .

در مورد بعضي ميوه‏ها مانند گلابي و پياز حرارت بحراني براي رسانيدن آن ممكن است بالاي حرارت مناسب سردخانه باشد .

در نگهداري‏هاي صنعتي فرآورده‏ها چون درجه حرارت فضاي سردخانه كه بوسيله دستگاههاي سردكننده تأمين مي‏گردد خواه‏ناخواه داراي نوساناتي خواهد بود لازم است كه از نظر اطمينان حد معيني به عنوان ضريب اطمينان 4 براي آن در نظر گرفت . از آنچه گفته شده نتيجه مي‏شود كه حرارت مناسب براي نگهداري يك فرآورده جهت مدت طولاني يكي از دو حالت زير خواهد بود

الف : حرارت كشنده به اضافه ضريب اطمينان

ب : حرارت بحراني به اضافه ضريب اطمينان

2 ـ 1 ـ 2 حرارت اتمسفر در سردخانه

2 ـ 1 ـ 2 ـ 1 حرارت در يك نقطه : حرارتي كه در يك نقطه معين و مشخص از سردخانه اندازه‏گيري مي‏شود .

2 ـ 1 ـ 2 ـ 2 متوسط درجه حرارت واقعي : حرارتهاي مختلف موجود در فضاي يك سردخانه همواره ما بين دو حد بالا و پايين در نوسان است حرارت كلي و واقعي يك سردخانه تا موقعي كه تعادل حرارتي برقرار مي‏گردد عبارتست از ميانگين حداكثر و حداقل حرارتهاي موجود در انبار .

در مورد نگهداري‏هاي طولاني حرارت واقعي يك فرآورده بستگي به درجه حرارت محيط , خصوصيات فرآورده , بسته بندي , نحوه انبار نمودن و سرعت جريان هوا در سردخانه دارد .

2 ـ 2 نقاط سرد و گرم يك سردخانه

2 ـ 2 ـ 1 نقاط سرد : نقاطي است از فضاي انبار كه حرارت در آنجا حداقل است

يادآوري : در انبارهايي كه داراي پنكه هستند نقاط سرد غالبأ نزديك كولر و در منطقه‏اي كه هوا از كولر خارج مي‏شود قرار دارند .

2 - 2 - 2 نقاط گرم : نقاطي از فضاي انبار هستند كه حرارت در آنجا حداكثر است

يادآوري : نقاط گرم غالبأ در دسترس نبوده و اندازه‏گيري آنها مشكل است

2 - 3 انتخاب حرارت فضا در يك سردخانه

به طوري كه در قسمت 2 ـ 1 ـ 1 ـ 3 گفته شده است در نقاط سرد يك سردخانه حرارت فضا بايد مساوي يا كمي بالاتر از حرارت مناسب براي نگهداري فرآورده به مدت طولاني باشد ,

2 ـ 4 اندازه‏گيري حرارت : حرارت به طور مداوم يا متناوب اندازه‏گيري مي‏شود .

2 ـ 4 ـ 1 اندازه‏گيري حرارت به طور مداوم : ممكن است مستقيمأ از روي دستگاههاي اندازه‏گيري خوانده و يا ثبت گردد .

2 ـ 4 ـ 2 اندازه‏گيري متناوب : اندازه‏گيري متناوب بستگي دارد به

2 ـ 4 ـ 2 ـ 1 اندازه‏گيري و كنترلهاي متناوب درجه حرارت در موقعي كه وسايل ثبت درجه حرارت در دسترس نيست

2 ـ 4 ـ 2 ـ 2 اندازه‏گيري‏هاي اضافي

2 ـ 4 ـ 3 وسايل مخصوص اندازه‏گيري درجه حرارت : وسايلي كه در حال حاضر براي اين منظور به كار مي‏روند عبارتند از

2 ـ 4 ـ 3 ـ 1 دماسنج‏هايي كه كار آنها بر اساس انبساط مايعات است .

2 ـ 4 ـ 3 ـ 2 دماسنجهاي دو فلزي 5

2 ـ 4 ـ 3 ـ 3 دماسنج‏هايي كه كار آنها بر اساس فشاري است

2 ـ 4 ـ 3 ـ 4 دماسنج‏هايي كه كار آنها بر اساس مقاومت است

2 ـ 4 ـ 3 ـ 5 ترميستورها 6

2 ـ 4 ـ 3 ـ 6 ترموكوپلها7

اين وسايل براي

الف : خواندن مستقيم درجه حرارت از روي آنها

ب : خواندن درجه حرارت از راه دور

پ : ثبت درجه حرارت

ت : كنترل درجه حرارت به كار مي‏روند

2 ـ 4 ـ 4 كنترل دماسنج‏ها ـ كنترل دماسنج‏ها عمل بسيار حساسي بوده و احتياج به دقت زيادي دارد و بايد حداقل يك بار در سال انجام گيرد اين كنترل بايد به طور متناوب و در شرايط و فاصله حرارتي مورد استفاده انجام گيرد . همچنين براي اينكه حتي‏الامكان كليه اشتباهاتي كه ممكن است در اثر اختلاف كيفيت دماسنج‏ها به وجود آيد در كنترل اندازه‏گيري مؤثر نباشد اندازه‏گيري در موقعي صورت گيرد كه كار دستگاههاي سرد كننده ثابت باشد حساسيت دماسنجها در فضايي كه هواي آن جريان دارد كمتر از فضاي ساكن و يا فضائيست كه جريان هوا در آن كم است بنابراين بايد كنترل دماسنج‏ها در حالي كه هوا جريان دارد انجام گيرد در سردخانه‏هاي صنعتي عملا كنترل حرارت سنجها بوسيله حرارت سنجهاي جيوه‏اي كه در شيشه نسبتأ محكمي قرار گرفته و درستي آن قبلا تائيد شده است انجام مي‏گيرد .

حرارت سنج‏هاي جيوه‏اي شاهد را بايد در محل مشخص قرار دهند اين محل بايد در منطقه‏اي سرد و در مسير جريان تهويه و پشت شيشه و نزديك وسيله حساسي كه حرارت را از راه دور مي‏خواند قرار گيرد محل دماسنج بايد روشن بوده و از پشت شيشه قابل رويت باشد اين امر كنترل را آسان مي‏كند .

در هر حال اگر محفظه دماسنج شاهد را از هر نوع تشعشع خارجي ( بدن انسان , روشنايي و غيره ) دور نگهداشت بهتر است .

2 ـ 4 ـ 5 نقاط اندازه گيري

2 ـ 4 ـ 5 ـ 1 انتخاب نقاط : وسايل اندازه‏گيري را بايد در نقاطي قرار داد كه از بخار آب و جريانهاي غير عادي هوا , تشعشع , لرزش و احيانأ ضربات محفوظ باشد تعداد نقاطي كه مورد اندازه‏گيري قرار مي‏گيرد بستگي به حجم اطاق دارد .

عناصر حساس 8 دماسنجها بايد تا حد امكان در نقاطي قرار گيرند كه نماينده فضاي سرد خانه باشند ( نقاط سرد و گرم )

2 ـ 4 ـ 5 ـ 2 تعريف اندازه‏گيري

اندازه‏گيري بر اساس محل و نوع حرارتي كه اندازه‏گيري مي‏شود تعريف مي‏گردد ( مانند حرارت فرآورده و حرارت فضا )

3 ـ رطوبت نسبي

3 ـ 1 كليات

اندازه‏گيري رطوبت نسبي بسيار حساس ولي دقت آن كمتر از اندازه‏گيري حرارت است رطوبت نسبي سردخانه به عواملي بستگي دارد كه از ميان آنها مي‏توان نكات زير را نام برد . 3 ـ 1 ـ 1 جنس فرآورده و بسته بندي

3 ـ 1 ـ 2 طرز انبار نمودن كالا در انبار

3 ـ 1 ـ 3 سطح و ساختمان تبخير كننده‏ها و همچنين سطح و چگونگي قرار گرفتن شبكه‏ها

3 ـ 1 ـ 4 اختلاف بين درجه حرارت سطح تبخير كننده و ميانگين حرارت واقعي فضاي انبار

3 ـ 1 ـ 5 طرز تهويه ( سرعت جريان هوا , چگونگي جريان هوا در سردخانه , تغييرات هوا و غيره .)

3 ـ 1 ـ 6 عايق بندي سردخانه

3 ـ 1 ـ 7 تغيير ساعات كار ماشين آلات

نتيجه اين كه رطوبت نسبي در طول ساعات كار سردخانه متغير است .

يادآوري : براي ايجاد رطوبت نسبي (80 تا 90 درصد ) در سردخانه بايد تعادل حرارتي تبخير كننده‏ها زياد بوده و اختلاف درجه حرارت مايع سرد كننده يا فضاي سردخانه حداقل باشد عملا 5 درجه سانتيگراد اختلاف حرارت بين مايع سردكننده و فضاي سردخانه قابل قبول است بنابراين در سردخانه‏هايي كه حرارت آن را بين صفر و 2 + درجه سانتيگراد تنظيم مي‏كند در صورتي كه عايق بندي آن مناسب باشد حرارت تبخير مايع بايد بين 3 ـ تا 5 درجه سانتيگراد باشد .

3 ـ 2 اساس اندازه‏گيري :

براي نگهداري‏هاي طولاني ميوه‏ها و سبزيها هدف اينست كه رطوبت نسبي را به نحوي تنظيم كرد كه تا حد امكان ثابت باشد عملا به وجود آوردن چنين رطوبت نسبي در سردخانه احتياج به زمان دارد و اندازه‏گيري آن بايد هنگامي صورت گيرد كه تقريبأ تعادل برقرار باشد .

عوامل زير در چگونگي تعادل رطوبت نسبي در سردخانه مؤثر است .

3 ـ 2 ـ 1 قرار دادن كالا در سردخانه ( به طور قابل ملاحظه‏اي ممكن است در ابتدا و انتهاي بارگيري متناوب باشد )

3 ـ 2 ـ 2 تغيير شدت تعرق ميوه ( تعرق ميوه‏هايي كه در حال سرد شدن هستند بيشتر است )

3 ـ 2 ـ 3 خشكي بسته‏ها كه ممكن است در موارد جاذب الرطوبه9 ( چوب , كارتن و غيره ) ساخته شده و به ميزان قابل ملاحظه‏اي رطوبت را جذب يا دفع مي‏نمايد اگر بسته‏هايي كه خيلي خشك باشد در انبار قرار داده شوند مقدار زيادي از رطوبت فضا را جذب نموده به رطوبت نسبي انبار لطمه مي‏زند چنانچه بسته‏ها خيلي مرطوب باشند عكس اين حالت اتفاق مي‏افتد .

براي اينكه تغييراتي در رطوبت نسبي پيش نيايد بايد مشخص نمود كه پس از چه مدت حالت نسبي تعادل در سردخانه برقرار مي‏شود براي اين كار بهتر است به محض اينكه عمل انبار كردن كالا خاتمه يافت اندازه‏گيري رطوبت نسبي را شروع نموده بر اساس تغييرات مختصري كه در رطوبت نسبي پيش مي‏آيد ثبات تعادل رطوبتي مشخص مي‏گردد بنابراين لازم است كه هر نوع تصحيح رطوبت نسبي منحصرا بعد از حصول ثبات تعادل انجام پذيرد .

3 ـ 3 وسايل

3 ـ 3 ـ 1 رطوبت سنج مويي 10 = گرچه به كار بردن اين وسيله آسان است ولي بخصوص در نقاطي كه رطوبت نسبي بالا است (80 تا 90 درصد ) دقت , حساسيت و درستي آنها كم است بهتر است كه اين رطوبت سنج‏ها به طور منظم ( مثلا ماهي يك بار ) استاندارد گردند ( بوسيله دستگاه تعيين درستي رطوبت سنج 11يا رطوبت سنج‏هاي گردان 12

استاندارد كردن رطوبت سنج‏ها با دستگاه تعين درستي رطوبت سنج در شرايط معمولي و متداول سردخانه‏هاي مخصوص نگهداري فرآورده‏هاي گياهي مشكل بوده و دقت زيادي ندارد چون اختلاف درجه حرارت بين محفظه خشك وتر دماسنجها كم است ( مثلا رطوبت نسبي 85 درصد و حرارت يك درجه سانتيگراد و در محفظه خشك نيز براي يك درجه سانتيگراد .)

براي تأمين شرايط مناسب جهت اندازه‏گيري رطوبت نسبي قبلا بايد به نكات زير توجه داشت

3 ـ 3 ـ 1 ـ 1 دستگاه تعيين رطوبت سنج و منضمات آن را براي مدت معيني در محل اندازه‏گيري قرار دهيد ( مثلا دو ساعت قبل از اندازه‏گيري )

3 ـ 3 ـ 1 ـ 2 غشأ محفظه تر حرارت سنج را به وسيله آب مقطر مرطوب كنيد

3 - 3 - 1 - 3 وقتي كه اختلاف بين حرارت محفظه تر و خشك ثابت گرديد درجه حرارت سنج و دستگاه تعيين درستي رطوبت سنج را يادداشت كنيد .

3 ـ 3 ـ 1 ـ 4 در هر نقطه چندين اندازه‏گيري انجام دهيد .

3 ـ 3 ـ 1 ـ 5 هنگامي كه پنكه‏هاي سيستم سرد كننده به طور مداوم كار نمي‏كند ( تازه شروع به كار كرده يا تازه خاموش شده است ) از انجام اندازه‏گيري خودداري كنيد .

در صورتي كه دستگاه تعيين درستي رطوبت سنج يا رطوبت سنج گردان در دسترس نباشد مي‏توان از رطوبت سنج موئي استفاده كرد براي اين منظور رطوبت سنج را مدت 48 ساعت در جو اشباع شده قرار داده و عقربه آن را روي صد قرار مي‏دهند البته عيب اين روش اينست كه فقط يك نقطه را مي‏تواند كنترل كند .

در صورتي كه رطوبت نسبي بالا باشد بهتر است كه رطوبت سنج تنفسي 13 يا رطوبت سنج گردان مورد استفاده قرار گيرد .

3 ـ 3 ـ 2 رطوبت سنج الكتريكي :

با رطوبت سنج‏هاي ميله‏اي الكتريكي مي‏توان رطوبت فواصل كوچك كه در ميان ستونهاي كالاها وجود دارد از راه دور اندازه‏گيري كرد در صورتي كه در اين موارد درجه حرارت هواي محل اندازه‏گيري نيز دقيقأ اندازه گرفته شود اين وسايل براي اندازه‏گيري رطوبت نسبي بالاي 95 درصد دقيق است .

طرز كار اين رطوبت سنجها بر اساس رابطه‏اي است كه بين غلظت محلول كلرور سديم ( كه از روي قابليت هدايت الكتريكي اندازه‏گيري مي‏شود ) و تعادل آن با رطوبت نسبي وجود دارد .

3 ـ 3 ـ 3 دستگاه تعيين درستي رطوبت سنج : براي رطوبت‏هاي نسبي بالا رطوبت سنجهاي تنفسي و يا گردان مورد استفاده قرار مي‏گيرد .

4 ـ جريان هوا

بايد بين جريان هوا 14 كه در طي آن هوا در يك فضاي مسدود و در يك مسير بسته گردش مي‏كند و تعويض هوا

15 كه در اثر آن هواي خارج وارده سردخانه مي‏شود فرق گذاشت

4 ـ 1 جريان هوا در فضا

4 ـ 1 ـ 1 جريان هوا در محيط باعث مي‏گردد كه :

4 ـ 1 ـ 1 ـ 1 فرآورده‏اي كه وارد سردخانه شده است مقدمتأ سرد شود .

4 ـ 1 ـ 1 ـ 2 حرارت فرآورده و تا اندازه‏اي رطوبت نسبي سردخانه يكنواخت شود .

4 ـ 1 ـ 1 ـ 3 گازهاي حاصل از بسته و مواد فرار را كه در اثر متابوليسم فرآورده‏ها در سردخانه به وجود مي‏آيد بيرون مي‏كشد .

4 ـ 1 ـ 2 نسبت جريان هوا : نسبت جريان هوا عبارتست از نسبت حجمي از هوا كه به مدت يك ساعت بوسيله پنكه‏ها عبور مي‏كند به حجم اطاق خالي مي‏باشد و اين نسبت به مدت سرد كردن فرآورده و نگهداري آن بستگي دارد .

4 ـ 2 تعويض هوا :

4 ـ 2 ـ 1 اندامهاي گياهي مخصوصأ ميوه‏ها ضمن تنفس (CO2) و اتيلن كه رسيدن بعضي ميوه‏ها را در حرارتهاي بالاي 4 درجه سانتيگراد تسريع نموده و در حرارتهاي بالاي 7 درجه داراي اثر محسوس مي‏باشد و مواد فرار آزاد مي‏كند براي جلوگيري از ضرر اين مواد كه به مرور در انبار جمع مي‏شوند لازم است كه هواي انبار تعويض گردد اين عمل بخصوص در روزهاي اول سرد كردن فرآورده كه فعاليتهاي متابوليكي شديد است و در موقع رسيدن ميوه كه در هفته‏هاي آخر نگهداري انجام شده و ميوه‏هاي كه به رسيدن كامل رسيده و مقدار زيادي مواد فرار خارج مي‏كند مهم است

4 ـ 2ـ 2 ميزان تعويض هوا : ميزان تعويض هوا عبارتست از حجم هواي وارد شده در مدت يك ساعت در سردخانه به حجم سرد خانه خالي مي‏باشد تعويض هوا مي‏تواند به طور مداوم و يا متناوب انجام گيرد در صورتي كه به طور متناوب انجام گيرد ميزان آن بستگي به تعداد دفعات تعويض هوا كه بر اساس مقدار بار انبار و نوع ميوه و سبزي انجام مي‏گيرد دارد انتخاب شرايط تعويض هوا براي بعضي از ميوه‏ها بستگي به درجه رسيدگي آنها دارد .

4 ـ 3 اندازه‏گيري جريان هوا :

4 ـ 3 ـ 1 اصول اندازه‏گيري جريان هوا

دو عامل در تعويض جريان هوا در انبار مؤثر است :

4 ـ 3 ـ 1 ـ 1 ورود هوا به سردخانه ( ميزان تعويض هوا ) و جريان آن ( نسبت جريان هوا ) در مدت معين

4 ـ 3 ـ 1 ـ 2 يكنواختي توزيع هواي تازه و جريان آن در سردخانه اندازه‏گيري نسبت جريان هوا بر حسب لزوم مي‏تواند بر اساس هواي خارج شده يا وارد شده به كولرها انجام گيرد .

اندازه‏گيري تعويض هوا بهتر است بر اساس هوايي كه وارد سرد خانه مي‏شود انجام گيرد اندازه‏گيري توزيع هوا در انبار مشكل بوده و عملا در سردخانه‏ها معمول نيست بلكه فقط در برنامه‏هاي دقيق و تحقيقاتي انجام مي‏گيرد براي ايجاد يك سيستم تهويه خوب بايد از بي نظمي در جريان هوا جلوگيري نموده و شرايطي به وجود آورد كه هوا به بهترين نحو با بسته‏ها در تماس باشد .

4 ـ 3 ـ 2 وسايل اندازه‏گيري : اندازه‏گيري سرعت هوا با وسايل زير انجام مي‏گيرد .

4 ـ 3 ـ 2 ـ 1 به وسيله لوازم تعيين جهت كه فشار محركه هوا براي سرعتهاي بيش از 2 متر در ثانيه انجام مي‏گيرد

4 ـ 3 ـ 2 ـ 2 به وسيله لوازمي 16 كه سرعت هوا را زير 2 متر در ثانيه اندازه‏گيري مي‏كند .

 

 

 

1- Lethal temperature / Temperature letale

2- Critical Temperature / Temperature Critique

3- Internal browning / Brunissiment interne

4- Safety margin / La marge de securrite

5- Bimetal thermmetes / Thermomtre bilame

6- Termistor

7- Thermocouple

8- Sensitive Element/Lelement sinsible

9- Hygroscopic Material / Matier Hygrascopique

10- Hair Hygrometer / Hygromtre acheveux

11-. Psychrometer /Psychrometre etalon

12- Whirling Psychrometer/ Psychrometre arotation

13- Aspiration psychrometer /psychrometre aaspiration

14- airAir circulation /Circulation de l

15-atmosphereAir change/Renouvellement de l

16- Hot wire anemometer /Anemometre a fil chaud

 

پيشگفتار

استاندارد شرايط فيزيكي نگهداري ميوه و سبزيجات در سردخانه كه بوسيله كميسيون فني ميوه‏ها و سبزيجات تهيه و تدوين شده در بيست و هفتمين جلسه ملي كشاورزي و مواد غذائي مورخ 57/6/7 تصويب گرديد . پس از تأييد شوراي عالي استاندارد و به استناد ماده يك ( قانون مواد الحاقي به قانون تأسيس مؤسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران مصوب آذر ماه 1349) به عنوان استاندارد رسمي ايران منتشر مي‏گردد .

براي حفظ همگامي و هماهنگي با پيشرفت‏هاي ملي و جهاني صنايع و علوم استانداردهاي ايران در مواقع لزوم و يا در فواصل معين مورد تجديد نظر قرار خواهند گرفت و هر گونه پيشنهادي كه براي اصلاح يا تكميل اين استانداردها برسد در هنگام تجديد نظر در كميسيون فني مربوط مورد توجه واقع خواهد شد .

بنابراين براي مراجعه به استانداردهاي ايران بايد همواره از آخرين چاپ و تجديد نظر آنها استفاده نمود .

در تهيه اين استاندارد سعي بر آن بوده است كه با توجه به نيازمنديهاي خاص ايران حتي المقدور ميان روشهاي معمول در اين كشور و استاندارد و روشهاي متداول در كشورهاي ديگر هماهنگي ايجاد شود .

لذا با بررسي امكانات و مهارت‏هاي موجود و اجراي آزمايشهاي لازم استاندارد حاضر با استفاده از منابع زير تهيه گرديد .

1 ـ مدرك فني شماره 2169 سازمان بين‏المللي استاندارد .

ISO R – 249 – 1974

Physical conditions in cold stored – definitions and measurements

 


1 ـ تعاريف عوامل فيزيكي نگهداري ميوه‏ها و سبزيها در سردخانه و روش اندازه‏گيري آنها

مقدمه

استانداردهايي كه در باره شرايط مناسب نگهداري ميوه‏ها و سبزيها در سردخانه تدوين شده است روي ميزان مناسب بعضي از عوامل فيزيكي مانند درجه حرارت , رطوبت نسبي نسبت جريان هوا و ميزان تعويض هوا تأكيد دارند . براي مشخص كردن اين عوامل و پيشگيري تعبيرهاي مختلف ( مثلا فرق بين حرارتي كه به يك فرآورده داده مي‏شود و حرارت فضاي محل نگهداري يا فرق نسبت جريان هوا و ميزان تعويض هوا ) تعريف اين عوامل لازم است .

در اين استاندارد عوامل فيزيكي مربوط به كليه استانداردهاي " نگهداري ميوه‏ها و سبزيها در سردخانه " و روشهاي اندازه‏گيري آنها شرح داده شده است

1 ـ هدف و دامنه كاربرد

هدف از تدوين اين استاندارد ارائه تعاريفي براي عوامل فيزيكي كه در سردخانه‏هاي صنعتي براي نگهداري ميوه‏ها و سبزيها بكار مي‏روند ( درجه حرارت , رطوبت نسبي , سرعت جريان هوا , ميزان تعويض هوا و غيره ) و روشهاي اندازه‏گيري آنها مي‏باشد .

2 ـ درجه حرارت

2 ـ 1 درجه حرارتهاي مورد نظر

2 ـ 1 ـ 1 درجه حرارتي كه به فرآورده داده مي‏شود :

براي نگهداري فرآورده‏اي با منشأ گياهي در سردخانه چندين درجه حرارت با فاصله حرارتي قابل ذكر است .

2 ـ 1 ـ 1 ـ 1 در درجه حرارت كشنده : 1 اين درجه حرارت در سردخانه باعث انجماد فيزيولوژيكي و در نتيجه مرگ بافتها مي‏گردد .

2 ـ 1 ـ 1 ـ 2 درجه حرارت بحراني 2 درجه حرارتي كه پائين‏تر از آن براي يك زمان محدود نگهداري در سردخانه براي انواع خاص ميوه‏ها و سبزيها باعث ايجاد عوارض فيزيولوژيكي مانند قهوه‏اي شدن داخلي 3 ( با تغيير تركيب اتمسفر يا بدون تغيير تركيب اتمسفر ) و بروز تغييراتي در تركيب بافتهاي بعضي از فرآورده‏ها ( موز , خيار , آوكادو , ليمو و غيره ) مي‏گردد

در حالات ويژه حرارتهاي پائين‏تر از حرارت بحراني رسيدن طبيعي ميوه را پس از نگهداري در سردخانه متوقف مي‏سازد .

2 ـ 1 ـ 1 ـ 3 حرارت مناسب براي نگهداري‏هاي طولاني : حرارتي است كه نگهداري فرآورده را به نحو رضايت بخشي در اتمسفر طبيعي يا كنترل شده براي مدتها طولاني و تا زمان مصرف ممكن مي‏سازد خطر آسيب‏هاي ناشي از درجه حرارت بستگي به مدت زماني دارد كه فرآورده تحت آن درجه حرارت نگهداري مي‏شود , بطوريكه ممكن است فرآورده‏هائي را براي مدت كم در درجه حرارت بحراني يا حرارتهاي پائين‏تر از آن بدون اينكه باعث بروز عوارض فيزيولوژيكي قرار دهد .

براي نگهداري طولاني درجه حرارت فرآورده همواره بايد بالاي حرارت كشنده و در موارد لازم بالاي درجه حرارت بحراني قرار داشته باشد .

در مورد بعضي ميوه‏ها مانند گلابي و پياز حرارت بحراني براي رسانيدن آن ممكن است بالاي حرارت مناسب سردخانه باشد .

در نگهداري‏هاي صنعتي فرآورده‏ها چون درجه حرارت فضاي سردخانه كه بوسيله دستگاههاي سردكننده تأمين مي‏گردد خواه‏ناخواه داراي نوساناتي خواهد بود لازم است كه از نظر اطمينان حد معيني به عنوان ضريب اطمينان 4 براي آن در نظر گرفت . از آنچه گفته شده نتيجه مي‏شود كه حرارت مناسب براي نگهداري يك فرآورده جهت مدت طولاني يكي از دو حالت زير خواهد بود

الف : حرارت كشنده به اضافه ضريب اطمينان

ب : حرارت بحراني به اضافه ضريب اطمينان

2 ـ 1 ـ 2 حرارت اتمسفر در سردخانه

2 ـ 1 ـ 2 ـ 1 حرارت در يك نقطه : حرارتي كه در يك نقطه معين و مشخص از سردخانه اندازه‏گيري مي‏شود .

2 ـ 1 ـ 2 ـ 2 متوسط درجه حرارت واقعي : حرارتهاي مختلف موجود در فضاي يك سردخانه همواره ما بين دو حد بالا و پايين در نوسان است حرارت كلي و واقعي يك سردخانه تا موقعي كه تعادل حرارتي برقرار مي‏گردد عبارتست از ميانگين حداكثر و حداقل حرارتهاي موجود در انبار .

در مورد نگهداري‏هاي طولاني حرارت واقعي يك فرآورده بستگي به درجه حرارت محيط , خصوصيات فرآورده , بسته بندي , نحوه انبار نمودن و سرعت جريان هوا در سردخانه دارد .

2 ـ 2 نقاط سرد و گرم يك سردخانه

2 ـ 2 ـ 1 نقاط سرد : نقاطي است از فضاي انبار كه حرارت در آنجا حداقل است

يادآوري : در انبارهايي كه داراي پنكه هستند نقاط سرد غالبأ نزديك كولر و در منطقه‏اي كه هوا از كولر خارج مي‏شود قرار دارند .

2 - 2 - 2 نقاط گرم : نقاطي از فضاي انبار هستند كه حرارت در آنجا حداكثر است

يادآوري : نقاط گرم غالبأ در دسترس نبوده و اندازه‏گيري آنها مشكل است

2 - 3 انتخاب حرارت فضا در يك سردخانه

به طوري كه در قسمت 2 ـ 1 ـ 1 ـ 3 گفته شده است در نقاط سرد يك سردخانه حرارت فضا بايد مساوي يا كمي بالاتر از حرارت مناسب براي نگهداري فرآورده به مدت طولاني باشد ,

2 ـ 4 اندازه‏گيري حرارت : حرارت به طور مداوم يا متناوب اندازه‏گيري مي‏شود .

2 ـ 4 ـ 1 اندازه‏گيري حرارت به طور مداوم : ممكن است مستقيمأ از روي دستگاههاي اندازه‏گيري خوانده و يا ثبت گردد .

2 ـ 4 ـ 2 اندازه‏گيري متناوب : اندازه‏گيري متناوب بستگي دارد به

2 ـ 4 ـ 2 ـ 1 اندازه‏گيري و كنترلهاي متناوب درجه حرارت در موقعي كه وسايل ثبت درجه حرارت در دسترس نيست

2 ـ 4 ـ 2 ـ 2 اندازه‏گيري‏هاي اضافي

2 ـ 4 ـ 3 وسايل مخصوص اندازه‏گيري درجه حرارت : وسايلي كه در حال حاضر براي اين منظور به كار مي‏روند عبارتند از

2 ـ 4 ـ 3 ـ 1 دماسنج‏هايي كه كار آنها بر اساس انبساط مايعات است .

2 ـ 4 ـ 3 ـ 2 دماسنجهاي دو فلزي 5

2 ـ 4 ـ 3 ـ 3 دماسنج‏هايي كه كار آنها بر اساس فشاري است

2 ـ 4 ـ 3 ـ 4 دماسنج‏هايي كه كار آنها بر اساس مقاومت است

2 ـ 4 ـ 3 ـ 5 ترميستورها 6

2 ـ 4 ـ 3 ـ 6 ترموكوپلها7

اين وسايل براي

الف : خواندن مستقيم درجه حرارت از روي آنها

ب : خواندن درجه حرارت از راه دور

پ : ثبت درجه حرارت

ت : كنترل درجه حرارت به كار مي‏روند

2 ـ 4 ـ 4 كنترل دماسنج‏ها ـ كنترل دماسنج‏ها عمل بسيار حساسي بوده و احتياج به دقت زيادي دارد و بايد حداقل يك بار در سال انجام گيرد اين كنترل بايد به طور متناوب و در شرايط و فاصله حرارتي مورد استفاده انجام گيرد . همچنين براي اينكه حتي‏الامكان كليه اشتباهاتي كه ممكن است در اثر اختلاف كيفيت دماسنج‏ها به وجود آيد در كنترل اندازه‏گيري مؤثر نباشد اندازه‏گيري در موقعي صورت گيرد كه كار دستگاههاي سرد كننده ثابت باشد حساسيت دماسنجها در فضايي كه هواي آن جريان دارد كمتر از فضاي ساكن و يا فضائيست كه جريان هوا در آن كم است بنابراين بايد كنترل دماسنج‏ها در حالي كه هوا جريان دارد انجام گيرد در سردخانه‏هاي صنعتي عملا كنترل حرارت سنجها بوسيله حرارت سنجهاي جيوه‏اي كه در شيشه نسبتأ محكمي قرار گرفته و درستي آن قبلا تائيد شده است انجام مي‏گيرد .

حرارت سنج‏هاي جيوه‏اي شاهد را بايد در محل مشخص قرار دهند اين محل بايد در منطقه‏اي سرد و در مسير جريان تهويه و پشت شيشه و نزديك وسيله حساسي كه حرارت را از راه دور مي‏خواند قرار گيرد محل دماسنج بايد روشن بوده و از پشت شيشه قابل رويت باشد اين امر كنترل را آسان مي‏كند .

در هر حال اگر محفظه دماسنج شاهد را از هر نوع تشعشع خارجي ( بدن انسان , روشنايي و غيره ) دور نگهداشت بهتر است .

2 ـ 4 ـ 5 نقاط اندازه گيري

2 ـ 4 ـ 5 ـ 1 انتخاب نقاط : وسايل اندازه‏گيري را بايد در نقاطي قرار داد كه از بخار آب و جريانهاي غير عادي هوا , تشعشع , لرزش و احيانأ ضربات محفوظ باشد تعداد نقاطي كه مورد اندازه‏گيري قرار مي‏گيرد بستگي به حجم اطاق دارد .

عناصر حساس 8 دماسنجها بايد تا حد امكان در نقاطي قرار گيرند كه نماينده فضاي سرد خانه باشند ( نقاط سرد و گرم )

2 ـ 4 ـ 5 ـ 2 تعريف اندازه‏گيري

اندازه‏گيري بر اساس محل و نوع حرارتي كه اندازه‏گيري مي‏شود تعريف مي‏گردد ( مانند حرارت فرآورده و حرارت فضا )

3 ـ رطوبت نسبي

3 ـ 1 كليات

اندازه‏گيري رطوبت نسبي بسيار حساس ولي دقت آن كمتر از اندازه‏گيري حرارت است رطوبت نسبي سردخانه به عواملي بستگي دارد كه از ميان آنها مي‏توان نكات زير را نام برد . 3 ـ 1 ـ 1 جنس فرآورده و بسته بندي

3 ـ 1 ـ 2 طرز انبار نمودن كالا در انبار

3 ـ 1 ـ 3 سطح و ساختمان تبخير كننده‏ها و همچنين سطح و چگونگي قرار گرفتن شبكه‏ها

3 ـ 1 ـ 4 اختلاف بين درجه حرارت سطح تبخير كننده و ميانگين حرارت واقعي فضاي انبار

3 ـ 1 ـ 5 طرز تهويه ( سرعت جريان هوا , چگونگي جريان هوا در سردخانه , تغييرات هوا و غيره .)

3 ـ 1 ـ 6 عايق بندي سردخانه

3 ـ 1 ـ 7 تغيير ساعات كار ماشين آلات

نتيجه اين كه رطوبت نسبي در طول ساعات كار سردخانه متغير است .

يادآوري : براي ايجاد رطوبت نسبي (80 تا 90 درصد ) در سردخانه بايد تعادل حرارتي تبخير كننده‏ها زياد بوده و اختلاف درجه حرارت مايع سرد كننده يا فضاي سردخانه حداقل باشد عملا 5 درجه سانتيگراد اختلاف حرارت بين مايع سردكننده و فضاي سردخانه قابل قبول است بنابراين در سردخانه‏هايي كه حرارت آن را بين صفر و 2 + درجه سانتيگراد تنظيم مي‏كند در صورتي كه عايق بندي آن مناسب باشد حرارت تبخير مايع بايد بين 3 ـ تا 5 درجه سانتيگراد باشد .

3 ـ 2 اساس اندازه‏گيري :

براي نگهداري‏هاي طولاني ميوه‏ها و سبزيها هدف اينست كه رطوبت نسبي را به نحوي تنظيم كرد كه تا حد امكان ثابت باشد عملا به وجود آوردن چنين رطوبت نسبي در سردخانه احتياج به زمان دارد و اندازه‏گيري آن بايد هنگامي صورت گيرد كه تقريبأ تعادل برقرار باشد .

عوامل زير در چگونگي تعادل رطوبت نسبي در سردخانه مؤثر است .

3 ـ 2 ـ 1 قرار دادن كالا در سردخانه ( به طور قابل ملاحظه‏اي ممكن است در ابتدا و انتهاي بارگيري متناوب باشد )

3 ـ 2 ـ 2 تغيير شدت تعرق ميوه ( تعرق ميوه‏هايي كه در حال سرد شدن هستند بيشتر است )

3 ـ 2 ـ 3 خشكي بسته‏ها كه ممكن است در موارد جاذب الرطوبه9 ( چوب , كارتن و غيره ) ساخته شده و به ميزان قابل ملاحظه‏اي رطوبت را جذب يا دفع مي‏نمايد اگر بسته‏هايي كه خيلي خشك باشد در انبار قرار داده شوند مقدار زيادي از رطوبت فضا را جذب نموده به رطوبت نسبي انبار لطمه مي‏زند چنانچه بسته‏ها خيلي مرطوب باشند عكس اين حالت اتفاق مي‏افتد .

براي اينكه تغييراتي در رطوبت نسبي پيش نيايد بايد مشخص نمود كه پس از چه مدت حالت نسبي تعادل در سردخانه برقرار مي‏شود براي اين كار بهتر است به محض اينكه عمل انبار كردن كالا خاتمه يافت اندازه‏گيري رطوبت نسبي را شروع نموده بر اساس تغييرات مختصري كه در رطوبت نسبي پيش مي‏آيد ثبات تعادل رطوبتي مشخص مي‏گردد بنابراين لازم است كه هر نوع تصحيح رطوبت نسبي منحصرا بعد از حصول ثبات تعادل انجام پذيرد .

3 ـ 3 وسايل

3 ـ 3 ـ 1 رطوبت سنج مويي 10 = گرچه به كار بردن اين وسيله آسان است ولي بخصوص در نقاطي كه رطوبت نسبي بالا است (80 تا 90 درصد ) دقت , حساسيت و درستي آنها كم است بهتر است كه اين رطوبت سنج‏ها به طور منظم ( مثلا ماهي يك بار ) استاندارد گردند ( بوسيله دستگاه تعيين درستي رطوبت سنج 11يا رطوبت سنج‏هاي گردان 12

استاندارد كردن رطوبت سنج‏ها با دستگاه تعين درستي رطوبت سنج در شرايط معمولي و متداول سردخانه‏هاي مخصوص نگهداري فرآورده‏هاي گياهي مشكل بوده و دقت زيادي ندارد چون اختلاف درجه حرارت بين محفظه خشك وتر دماسنجها كم است ( مثلا رطوبت نسبي 85 درصد و حرارت يك درجه سانتيگراد و در محفظه خشك نيز براي يك درجه سانتيگراد .)

براي تأمين شرايط مناسب جهت اندازه‏گيري رطوبت نسبي قبلا بايد به نكات زير توجه داشت

3 ـ 3 ـ 1 ـ 1 دستگاه تعيين رطوبت سنج و منضمات آن را براي مدت معيني در محل اندازه‏گيري قرار دهيد ( مثلا دو ساعت قبل از اندازه‏گيري )

3 ـ 3 ـ 1 ـ 2 غشأ محفظه تر حرارت سنج را به وسيله آب مقطر مرطوب كنيد

3 - 3 - 1 - 3 وقتي كه اختلاف بين حرارت محفظه تر و خشك ثابت گرديد درجه حرارت سنج و دستگاه تعيين درستي رطوبت سنج را يادداشت كنيد .

3 ـ 3 ـ 1 ـ 4 در هر نقطه چندين اندازه‏گيري انجام دهيد .

3 ـ 3 ـ 1 ـ 5 هنگامي كه پنكه‏هاي سيستم سرد كننده به طور مداوم كار نمي‏كند ( تازه شروع به كار كرده يا تازه خاموش شده است ) از انجام اندازه‏گيري خودداري كنيد .

در صورتي كه دستگاه تعيين درستي رطوبت سنج يا رطوبت سنج گردان در دسترس نباشد مي‏توان از رطوبت سنج موئي استفاده كرد براي اين منظور رطوبت سنج را مدت 48 ساعت در جو اشباع شده قرار داده و عقربه آن را روي صد قرار مي‏دهند البته عيب اين روش اينست كه فقط يك نقطه را مي‏تواند كنترل كند .

در صورتي كه رطوبت نسبي بالا باشد بهتر است كه رطوبت سنج تنفسي 13 يا رطوبت سنج گردان مورد استفاده قرار گيرد .

3 ـ 3 ـ 2 رطوبت سنج الكتريكي :

با رطوبت سنج‏هاي ميله‏اي الكتريكي مي‏توان رطوبت فواصل كوچك كه در ميان ستونهاي كالاها وجود دارد از راه دور اندازه‏گيري كرد در صورتي كه در اين موارد درجه حرارت هواي محل اندازه‏گيري نيز دقيقأ اندازه گرفته شود اين وسايل براي اندازه‏گيري رطوبت نسبي بالاي 95 درصد دقيق است .

طرز كار اين رطوبت سنجها بر اساس رابطه‏اي است كه بين غلظت محلول كلرور سديم ( كه از روي قابليت هدايت الكتريكي اندازه‏گيري مي‏شود ) و تعادل آن با رطوبت نسبي وجود دارد .

3 ـ 3 ـ 3 دستگاه تعيين درستي رطوبت سنج : براي رطوبت‏هاي نسبي بالا رطوبت سنجهاي تنفسي و يا گردان مورد استفاده قرار مي‏گيرد .

4 ـ جريان هوا

بايد بين جريان هوا 14 كه در طي آن هوا در يك فضاي مسدود و در يك مسير بسته گردش مي‏كند و تعويض هوا

15 كه در اثر آن هواي خارج وارده سردخانه مي‏شود فرق گذاشت

4 ـ 1 جريان هوا در فضا

4 ـ 1 ـ 1 جريان هوا در محيط باعث مي‏گردد كه :

4 ـ 1 ـ 1 ـ 1 فرآورده‏اي كه وارد سردخانه شده است مقدمتأ سرد شود .

4 ـ 1 ـ 1 ـ 2 حرارت فرآورده و تا اندازه‏اي رطوبت نسبي سردخانه يكنواخت شود .

4 ـ 1 ـ 1 ـ 3 گازهاي حاصل از بسته و مواد فرار را كه در اثر متابوليسم فرآورده‏ها در سردخانه به وجود مي‏آيد بيرون مي‏كشد .

4 ـ 1 ـ 2 نسبت جريان هوا : نسبت جريان هوا عبارتست از نسبت حجمي از هوا كه به مدت يك ساعت بوسيله پنكه‏ها عبور مي‏كند به حجم اطاق خالي مي‏باشد و اين نسبت به مدت سرد كردن فرآورده و نگهداري آن بستگي دارد .

4 ـ 2 تعويض هوا :

4 ـ 2 ـ 1 اندامهاي گياهي مخصوصأ ميوه‏ها ضمن تنفس (CO2) و اتيلن كه رسيدن بعضي ميوه‏ها را در حرارتهاي بالاي 4 درجه سانتيگراد تسريع نموده و در حرارتهاي بالاي 7 درجه داراي اثر محسوس مي‏باشد و مواد فرار آزاد مي‏كند براي جلوگيري از ضرر اين مواد كه به مرور در انبار جمع مي‏شوند لازم است كه هواي انبار تعويض گردد اين عمل بخصوص در روزهاي اول سرد كردن فرآورده كه فعاليتهاي متابوليكي شديد است و در موقع رسيدن ميوه كه در هفته‏هاي آخر نگهداري انجام شده و ميوه‏هاي كه به رسيدن كامل رسيده و مقدار زيادي مواد فرار خارج مي‏كند مهم است

4 ـ 2 ـ 2 ميزان تعويض هوا : ميزان تعويض هوا عبارتست از حجم هواي وارد شده در مدت يك ساعت در سردخانه به حجم سرد خانه خالي مي‏باشد تعويض هوا مي‏تواند به طور مداوم و يا متناوب انجام گيرد در صورتي كه به طور متناوب انجام گيرد ميزان آن بستگي به تعداد دفعات تعويض هوا كه بر اساس مقدار بار انبار و نوع ميوه و سبزي انجام مي‏گيرد دارد انتخاب شرايط تعويض هوا براي بعضي از ميوه‏ها بستگي به درجه رسيدگي آنها دارد .

4 ـ 3 اندازه‏گيري جريان هوا :

4 ـ 3 ـ 1 اصول اندازه‏گيري جريان هوا

دو عامل در تعويض جريان هوا در انبار مؤثر است :

4 ـ 3 ـ 1 ـ 1 ورود هوا به سردخانه ( ميزان تعويض هوا ) و جريان آن ( نسبت جريان هوا ) در مدت معين

4 ـ 3 ـ 1 ـ 2 يكنواختي توزيع هواي تازه و جريان آن در سردخانه اندازه‏گيري نسبت جريان هوا بر حسب لزوم مي‏تواند بر اساس هواي خارج شده يا وارد شده به كولرها انجام گيرد .

اندازه‏گيري تعويض هوا بهتر است بر اساس هوايي كه وارد سرد خانه مي‏شود انجام گيرد اندازه‏گيري توزيع هوا در انبار مشكل بوده و عملا در سردخانه‏ها معمول نيست بلكه فقط در برنامه‏هاي دقيق و تحقيقاتي انجام مي‏گيرد براي ايجاد يك سيستم تهويه خوب بايد از بي نظمي در جريان هوا جلوگيري نموده و شرايطي به وجود آورد كه هوا به بهترين نحو با بسته‏ها در تماس باشد .

4 ـ 3 ـ 2 وسايل اندازه‏گيري : اندازه‏گيري سرعت هوا با وسايل زير انجام مي‏گيرد .

4 ـ 3 ـ 2 ـ 1 به وسيله لوازم تعيين جهت كه فشار محركه هوا براي سرعتهاي بيش از 2 متر در ثانيه انجام مي‏گيرد

4 ـ 3 ـ 2 ـ 2 به وسيله لوازمي 16 كه سرعت هوا را زير 2 متر در ثانيه اندازه‏گيري مي‏كند .

 

 

 

1- Lethal temperature / Temperature letale

2- Critical Temperature / Temperature Critique

3- Internal browning / Brunissiment interne

4- Safety margin / La marge de securrite

5- Bimetal thermmetes /Thermomtre bilame

6- Termistor

7- Thermocouple

8- Sensitive Element/Lelement sinsible

9- Hygroscopic Material / Matier Hygrascopique

10- Hair Hygrometer / Hygromtre acheveux

11-. Psychrometer /Psychrometre etalon

12- Whirling Psychrometer/ Psychrometre arotation

13- Aspiration psychrometer /psychrometre aaspiration

14- airAir circulation /Circulation de l

15-atmosphereAir change/Renouvellement de l

16- Hot wire anemometer /Anemometre a fil chaud

 

  انتشار : ۴ آذر ۱۳۹۵               تعداد بازدید : 1247

دفتر فنی دانشجو

توجه: چنانچه هرگونه مشكلي در دانلود فايل هاي خريداري شده و يا هر سوال و راهنمایی نیاز داشتيد لطفا جهت ارتباط سریعتر ازطريق شماره تلفن و ايميل اعلام شده ارتباط برقرار نماييد.

فید خبر خوان    نقشه سایت    تماس با ما