جزوه جنین شناسی عمومی مربوط به کارشناسی (ارشد) دانشگاه آزاد اسلامی
شامل 9 فصل به صورت فایل ورد قابل ویرایش (doc) و PDF
فهرست فصلها:
فصل اول: مقدمه جنین شناسی
فصل دوم: گامت سازی . تبدیل سلول های زایا به گامت های مذکر و مونث
فصل 3 جنین.هفته نخست نمو
فصل 4 جنین. هفته دوم نمو
فصل 5جنین. هفته سوم
فصل6 جنین.هفته سوم تا هشتم
فصل 7 جنین.لوله گوارش
فصل 8 جنین. ماه سوم تا تولد
فصل 9 جنین. ناهنحاری ها
متن فصل دوم:
فصل دوم
گامت سازی
تبدیل سلول های زایا به گامت های مذکر و مونث
گامتوژنز: گامت یعنی اسپرم یا تخمک (اووم) و ژنز یعنی ساخت این ها.
از روز اول تا انتهای هفته ی هشتم یا ماه دوم را دوره رویانی می نامیم ودر این دوران تمام عناصر عضوی ما تشکیل می شود.
هر ماه جنینی 28 روزه می باشد (در واقع همان 4 هفته ای). از هفته نهم تا انتهای حاملگی را دوران جنینی می نامیم .(Fetat period)
رویان در هفته دوم به صورت یک دیسک می باشد که این دیسک در حقیقت از 2 ردیف سلول تشکیل شده است. یک ردیف بالایی و یک ردیف پایینی که در این زمان اندازه آن کمتر از 1mm می باشد و دیسک 2لایه نام دارد. لایه ی بالایی از سلول های استوانه ای ولایه ی پایینی مکعبی می باشد.
سلول های لایه بالایی را اپی بلاست و سلول های لایه پایینی را هیپو بلاست می نامیم.
یک شیار نیز در لایه بالایی وجود دارد که شیار اولیه نامیده می شود.
از اینها سلول هایی که ژن هایشان بیان شده اسپرماتوزوئید یا تخمک می شوند در هفته دوم از شیار به داخل می روند و به یکسری زرده می روند و آنجا قرار می گیرند. سلول های اپی بلیست Invagine شدند و به دیواره خارجی کیسه زرده مهاجرت کرده اند. در هفته چهارم مهاجرت کرده و به جایی می رسند که در هفته ی 5ام این تخمدان ها و بیضه های مرد و زن این ها در جای اصلی خود که الان هستند نبودند به عنوان سه تیغ های گنادی در رویان 5 هفته ای بودند. در دو طرف خلفی خارجی شکمی (محل کلیه) در هفته 5 ام این سلول های زایای اولیه PGC به گناد اولیه می رسند.
تحت القای این سلول ها که محدود باشد به XX+44 یا XY+44 تخمدان یا بیضه شود که در هفته ششم مشخص می شود که تخمدان است یا بیضه.
فرضیه کروموزومی توارث یعنی کروموزوم ها از والدین به فرزندان منتقل می شوند و در فرزندان همین ژن ها دخالت می کنند. یعنی زن و مرد هر دو دخیل اند.
زیگوت به وسیله ی PGCها تشکیل اولیه شد. در همین جا باید تقسیم شود اول DNA باید دو برابر شود که مرحله ی سنتز می نامیم و بعد از آن وارد پروفاز می شود که همین هسته کروموزوم ها کوتاه و مشخص می شود. در مرحله ی پرومتافاز از هم طوری باز می شوند که می توانیم کروموزوم ها را به صورت 2 تا ببینیم و در مرحله متافار در دوک تقسیم قرار می گیرند. در مرحله آنافاز از محل سانترومتر نصف می شوند و با دوک تقسیم به سانتریول ها می رسند. و در انتها 2 سلول ایجاد می شود که هیچ فرقی با هم ندارد.
میوز:
سلول وقتی می خواهد کاهش کروموزومی بدهد، در مرحله اول سنتز DNA داریم در مرحله پروفاز اول کروموزوم ها تتراد 4 تایی تشکیل می دهند و ژن ها تبادل می شود که روی آن ها هست (کراسینگ اوور).
در ماه سوم جنینی PGC در خانم ها شروع به تقسیم می کنند. اما تا پروفاز ادامه می یابد و بعد متوقف می شود تا بلوغ جنسی که حدود 13-14 سالگی می باشد.
پروفاز در مردان هنگام بلوغ انجام می شود و بعد از پروفاز بقیه ی مراحل انجام می شود. بعد از آنافاز که می شود تلوفاز سلول ها نصف شده و حالا 23 دوپلیکیت داریم و تقسیم دوم میوز بدون دوبرابر شدن اتفاق می افتد. در انتها ما 4 سلول 23 کروموزومی داریم. خانم ها 3 تا سیتوپلاسم ناقص دارند که از بین می روند و فقط یکی باقی می ماند اما در مرد ها هر 4 سلول سالم هستند. درنتیجه از هر تخمک اولیه یک تخمک بالغ داریم. عدم جدایی کروموزومی در مرحله پروفاز اتفاق می افتد و یک سلول دو نسخه از یک کروموزوم را خواهد داشت و سلول دیگر کروموزومی از آن نوع نخواهد داشت.
مبلغ قابل پرداخت 14,255 تومان
برچسب های مهم