فهرست مطالب
عنوان صفحه
مقدمه. 1
بیان مسئله. 2
اهداف تحقیق.. 3
شواهد1. 3
الف) شاخصهای کیفی وضع موجود. 3
ب) شاخصهای کمی وضع موجود ( روش مشاهده مستقیم). 4
ادبیات تحقیق.. 5
الف) پیشنیهی نظری.. 5
ب) پیشینهی عملی.. 7
گردآوری دادهها جهت ارائه راه حلها9
راه حلهای اقدام پژوه. 13
راه حلهای انتخابی.. 14
اعتبار بخشی به راه حلها15
اجرای راه حلهاي انتخابي.. 15
نظارت براجرای راه حلها19
توصیف وضع مطلوب یا شواهد2. 22
الف) شاخصهای کیفی موفقیت طرح.. 22
ب) شاخصهای کمی وضع مطلوب... 23
نتیجه گیری.. 24
پیشنهادات... 25
منابع. 26
مقدمه
امروزه لازمهی خوب زندگی کردن، توانایی انتخاب، استدلال، تصمیم گیری و حل مسأله است. آموزش و پرورش مسئولیت خطیری در ایجاد چنین تواناییهایی در افراد جامعه بر عهده دارد. از دیدگاه برنامه ریزان، ریاضیات یکی از موارد درسی است که آموزش و فراگیری آن در جهت انجام دادن چنین مسئولیت خطیری ضروری است. ریاضیات در همه نظامهای آموزشی رسمی جهان، در همه دورههای تحصیلی همواره جز مواد درسی بوده و خواهد بود.
کمترین انتظار از آموزش ریاضی، پرورش قدرت تفکر و خلاقیت میباشد که این خود نقش ویژهای این درس را در پرورش تواناییهای ذکر شده، مشخص میکند. مفاهیم ریاضی یکی از اثر بخش ترین مواد درسی است به طوری که مبینی(1380) به نقل از ریچارد دکورانت در این زمینه میگوید:« ریاضیات یکی از عالی ترین تراوشهای اندیشه آدمی است که منعکس کننده اراده انسان و نشان دهندهی مسیر عقل و برهان و همچنین بیان کننده میزان علاقه بشر به کمال و زیبایی است.» نقش اساسی علم ریاضی در پیشبرد سایر علوم و فنون، مورد پذیرش همگان است، به طوری که نرسیدن به هدفهای آموزشی در زمینهی ریاضی موجب ضعف و ناتوانی در دست نیافتن به اهداف مربوط به پیشرفت علوم و فنون دیگر خواهد بود. ( مبینی، 1380، ص 15)
ریاضیات با زندگی ما و به طور کلی جهان امروز عجین شده، در زندگی روزمره به مسائلی برمیخوریم که برای حل آنها به ریاضی نیاز داریم. ریاضی موجب درک بهتر از جهان و چراغ راه عقل سلیم و راهنمای حل مسائل روزمره میباشد. به همین دلیل بزرگترین وظیفه ما معلمان این است که احساس خوبی از ریاضیات در دانش آموزان ایجاد کنیم. با توجه به اهمیت نقش و جایگاه درس ریاضی در زندگی انسان، چرا عده کمی از دانش آموزان به درس ریاضی علاقمند هستند؟ چرا نتایج ارزشیابیها از این درس رضایت بخش نیست؟ چرا بعضی از بچهها در درس ریاضی دچار استرس و نگرانی میشوند؟ این همه تنفر و بیزاری و افت تحصیلی از ریاضی به خاطر چیست؟ علت این امر را باید در آموزش نادرست مفاهیم در همان سالهای اولیه جستجو کرد. همان سالهایی که به عقیدهی صاحب نظرات تعلیم و تربیت زیر بنای آموزش یک جامعه شکل میگیرد و ما زندگان این زیر بنا معلمان ابتدایی هستند. آنها میتوانند با آموزش درست یا نادرست باعث علاقمند یا تنفر از این درس شوند. در راستای این رسالت خطیر، اقدام پژوه درصدد برآمده، مشکلات دانش آموزان را در این رابطه بررسی کرده و با استفاده از راه حلهای معتبر، بازدهی دانش آموزان را در درس ریاضی از وضعیت نامطلوب به وضعیت مطلوب ارتقا دهد.
بیان مسئله
اینجانب مریم گل کار با مدرک کارشناسی مدیریت برنامه ریزی آموزشی به مدت 21 سال به استخدام رسمی آموزش و پرورش در آمدهام و سال دوم است که در پایه ششم تدریس میکنم. در سال تحصیلی 93-92 در پایه ششم دبستان شهدای جهاد، واقع در منطقه یک آموزش و پرورش استان قم مشغول کار میباشم. در این کلاس 31 دانش اموز مشغول تحصیل میباشند که میانگین سطح خانوادگی آنها از لحاظ اقتصادی و فرهنگی در حد متوسط میباشد. در امتحاناتی که از اوایل سال تحصیلی میگرفتم. متوجه شدم که دانش آموزان در درس ریاضی خیلی بیشتر از درسهای دیگر ضعیف هستند و نسبت به این درس دلسرد و بی علاقه میباشند و در امتحاناتی که از دانش آموزان میگرفتم نتیجه و بازدهی رضایت بخشی به دست نمیآمد. به طوری که در امتحان آبان ماه از 31 نفر دانش آموز 21 نفر زیر 15 بودند که 8 نفر آنها زیر 10 یعنی به لحاظ ارزشیابی توصیفی نیاز به تلاش و 13 نفر دیگر قابل قبول بودند.
در امتحانات بعدی که درسها بیشتر و تنوع تمرینات زیادتر میشد. ضعف دانش آموزان در این درس بارزتر میشد. به این نتیجه رسیدم که مشکلاتی در یادگیری این درس برای دانش آموزان وجود دارد، باید فکری میکردم. فکر اجرای این طرح پژوهشی حاصل بحثهایی میان همکاران، مدیر مدرسه و اولیاء دانش آموزان در این رابطه میباشد. این بحث به خصوص در جلسات توجیهی با اولیاء در واقع بر محور این پرسش اساسی میچرخد که چگونه میتوان نمرات ریاضی دانش آموزان را ارتقا بخشید؟ (البته ارتقا نمرات در صورت ارتقا انگیزه و علاقه و احساس نیاز به درس ریاضی و در نهایت تقویت بنیه علمی در درس ریاصی امکان پذیر است که در مراحل بعدی به آن پرداخته میشود.)
در تاریخهای 19/7 و 20/8 و 3/10و 15/11و27/2/93 جلساتی با اولیاء برگزار گردیده و در رابطه با مسئله بحث و گفتگو شده و با همکارات و سرگروه آموزش ریاضی تبادل نظر و اقداماتی در رابطه با مسئله صورت گرفته است که در جای خود مطرح خواهد شد. (عکسی از یکی از جلسات با اولیاء به عنوان سند در پیوست (5) و همچنین تمام صورت جلسات با اولیاء در پیوست 6 و 7 آمده است.
اهداف تحقیق
هدف عبارت است از دورنمایی ذهنی از موقعیت مطلوبی که تحقق در نظر دارد، با فعالیتی که انجام میدهد، آن موقعیت را در عالم واقع پیدا کند. (سیف اللهی 1384، ص 89)
هدف کلی: ارتقا سطح نمرات دانش آموزان که نتیجه تقویت بنیه علمی آنان در درس ریاضی میباشد.
اهداف جزئی: طبیعتاً اهداف دیگری نیز در این پژوهش قابل بررسی است که به شرح زیر میباشد:
1- جذاب کردن و شاد کردن کلاس درس ریاضی
2- ایجاد انگیزه و احساس نیاز به ریاضی
3- پیوست ریاضی به امور زندگی روزمره
4- پرهیز از رونویسی حل تمرینان و شیرین شدن حل تمرینان توسط خود دانش آموز
5- کاربردی کردن درسهای ریاضی
|
مبلغ قابل پرداخت 23,193 تومان