ویتامینها و منیرالها در بدنسازی ویتامینها Vitamins
ویتامینD
ويتامين D ياكلسي فرول، ويتامين استخوان بندي بوده و كمبود آن باعث ايجاد راشيتيسم در كودكان و نرمي استخوان در بزرگسالان ميشود.اين عنصر يك عامل تثبيت كلسيم است و امروزه آن را هم به عنوان يك ويتامين و هم به عنوان يك هورمون ميشناسند.
اشعة ماوراء بنفش، برخي استرولها (ارگوسترول) را به مشتقاتي تبديل ميكند كه به خاطر باز شدن هستة B- فنانتريك داراي قدرت ضد راشيتيسم ميباشد. همچنين به نظر ميرسد كه تاكي استرول (10/AT)، كلسي فرول (ويتامين D2) و ساير مشتقات مياني نيز داراي چنين خواصي باشد.بدين ترتيب، چند نوع ويتامين D قابل شناسايي است كه عبارتند از: ويتامين D1 يا مخلوط ناخالص، ويتامين D2 يا كلسي فرول كه از استرول گياهي مشتق ميشود (خصوصاً ارگوسترول)، الكل تك اتمي استخراج شده از زنگ چاودار كه تحت تابش ماوراء بنفش قرار گرفته باشد و ويتامين D3 كه مشتقي از استرولهاي حيواني است (روغن جگر برخي ماهيها نظير مورو، فلتان و تن). ويتامينهاي D4 و D5 هنوز تحت مطالعه قرار داشته و كمتر شناخته شده است.ويتامين D خالص، پودر كريستالي سفيد متمايل به زردي است كه در برابر حرارت مقاوم بوده در آب حل نميشود و در چربيها، روغنها و الكل محلول بوده و در اتروكلروفورم بسيار محلول است.ويتامينهاي D2 و D3 بر اثر تابش نور، تماس با اكسيژن و اسيدها از بين ميرود. بنابراين بايد آنها را در شيشههاي تيرة در بسته كه هواي داخل آنها توسط يك گاز خنثي (مثلاً ازت) خارج شده باشد نگهداري كرد. تركيبات كريستالي ويتامين D در برابر گرما نسبتاً مقاوم بوده ولي محلول روغني آن دچار ايزومريزاسيون ميشود.
تاريخچه
بيماري راشيتيسم كه از دوران قديم شناخته شده است، براي مدتهاي طولاني با ساير اختلالات تغذيهاي استخواني اشتباه گرفته ميشد. در قرن نوزدهم، راشيتيسم به عنوان يكي از رايجترين بيماريها در اروپاي غربي و مركزي و همچنين در آمريكاي شمالي مطرح بود و بيش از 80 درصد كودكان طبقات فقير را در مراكز صنعتي نظير گلاسكو، لندن و نيويورك مبتلا ميساخت.در قرن هجدهم دو پزشك فرانسوي يعني «بروتونو» و «تروسو» قدرت ضد راشيتيسمي روغن جگر ماهي مورو را مورد تأييد قرار دادند ولي بايد تا سال 1890 صبر كرد تا پالم نقش حفاظت كنندة اشعة خورشيدي را مشخص سازد و در سال 1919، تأثير درمان كنندة اشعة ماوراء بنفش مطرح شود. از سال 1920 تا 1930، حالت استروليك عنصر ضد راشيتيسم موجود در روغن جگر ماهي مورو و تأثير سودمندي كه توسط اشعة ماوراء بنفش بر بخش استروليك برخي از مواد غذايي خصوصاً ارگوسترول اعمال ميشود كشف شد. از سال 1931 به بعد، دانشمندان موفق به جداسازي ويتامين D و ساخت آن شدند. در سال 1967، تحقيقات دولوكا نقشي را كه برخي از متابوليتهاي فعال ايفا نموده و امكان جذب ويتامين D را به عنوان يك هورمون واقعي كنترل كنندة متابوليسم كلسيم فراهم ميآورند، به اثبات رساند.
ویتامینA
اين ويتامين خاص رشد و بينايي است. مقاومت بدن در برابر عفونتها را افزايش داده و در بهبود زخمها و آسيبهاي عضلاني نقش عمدهاي را ايفا ميكند.ويتامين A در اثر حرارت از بين نميرود.
منابع طبيعي ويتامين A:
اسفناج- انبه- انجير- بادام- بادام زميني- پرتقال- پنير سفيد- پياز- تخم مرغ- توت فرنگي- سويا- سيب- سيب زميني- جگر- جگر ماهي- خامه تازه- خرما- دانة آفتابگردان- روغن- زردآلو- زيتون- شير نجوشيده- طالبي- عدس پخته- فلفل دلمهاي تازه- قارچ- قلب گاو- قلوه- كاهو- كدو- كرفس- كلم- گردو- گريپ فروت- گل كلم- گندم جوانه زده- گوجه فرنگي- گوشت گاو- گوشت تمام ماهيها- گوشت گوسفند- لوبيا- ليمو- ماهي تن- مغز- موز- نارنگي- نان جو- نان سبوس دار- هلو- هندوانه- هويج.
توضيحات كامل:
ويتامين A رشد را تضمين ميكند و به همين دليل مصرف آن در دوران نوجواني ضروري است. اين ويتامين همراه با ويتامين D در ايجاد و استحكام ساخت استخواني بدن نقش داشته و غالباً در مواد غذايي همراه با مقدار كمي ويتامين D حضور دارد.از خصوصيات قابل توجه ديگر اين ويتامين بالا بردن مقاومت بدن در برابر عفونتها است كه خود مكملي براي ويتامين C محسوب ميشود.اما اين ويتامين براي چشم يك عنصر حياتي محسوب ميشود و نه تنها باعث بهبود بينايي و جلوگيري از ضايعات ناشي از عفونتهاي چشمي ميشود بلكه در درمان شب كوري، زخمهاي قرنيه و لكههاي رسوبي چشم تنها داروي مؤثر است. از همين رو ويتامين A را ويتامين چشم ناميدهاند.پس به طور مطلق ميتوان اثرات ويتامين A را در چهار قسمت طبقهبندي كرد.
1- رشد و نمو خصوصاً شكلگيري اسكلت
2- ترميم زخمها
3- كارآيي سيستم بينايي
4- كارآيي غدد دروني بدن و توليد هورمون
1- وجود يك استخوانبندي محكم، قوي و درشت همواره يك مزيت محسوب شده است. ويتامين A به عنوان يك مكمل ضروري براي ويتامين D در ايجاد يك استخوانبندي مناسب و قوي به خصوص در دوران رشد يعني 3 ماهگي تا 21 سالگي همواده مورد نياز بوده و كمبود آن ميتواند منجر به اختلالاتي هر چند جزئي در اين سيستم گردد.
2- ويتامين A نقش بسيار مهمي در ساختار بافتهاي عضلاني بر عهده داشته و همراه با ويتامينهاي B2، B5، C و D در بازسازي آنها شركت ميكند. به همين دليل گروهي از متخصصين جراحي اين ويتامين را در ارتباط با زخمها و آسيب ديدگيها تجويز ميكنند كه مزيت اين كار علاوه بر كمك به بهبود سريعتر آسيبها، خاصيت ضد عفوني كنندگي آن به همراه ويتامين C است.
3- ويتامين A به وسيلة رتينول نقش بسيار مهمي در كارآيي سيستم بينايي بر عهده دارد. زيرا شفافيت و در نتيجه سلامتي تمام قسمتهاي جلويي چشم و تطابق آن با نور را تضمين ميكند.اين ويتامين نقش عمدهاي در پيشگيري و درمان زخمهاي قرنيه، لكههاي رسوبي چشم و شب كوري داشته و كمبود آن باعث اختلال و از كار افتادگي سيستم بينايي ميشود.
4- ويتامين A همراه و در كنار ويتامين E نقش عمدهاي در فعاليتهاي دستگاه تناسلي و توليد هورمونهاي جنسي دارند. همچنين اين ويتامين در كنار ساير ويتامينهاي نقش خاصي در كارآيي غدد درونريز ايفا ميكند. به همين علت است كه اين ويتامين را به مقدار زياد ميتوان در جگر و كليه احشام و طيور به دست آورد.
مصرف بيش از اندازه ويتامين A ميتواند خود را به صورت درد مفاصل، ريزش مو، دل به هم خوردگي نشان دهد. از ديگر عوارض مصرف زياد ويتامين A ميتوان به اسهال، استفراغ، بياشتهايي، تاري ديد، قاعدگي نامنظم، پوسته پوسته شدن پوست، خشكي و سردرد اشاره كرد در حالي كه كمبود ويتامين A ميتواند منجر به عقيمي مردان و شب كوري شود.ويتامين A يك ويتامين محلول در چربي است كه به صورت رتينول و كاروتن وجود دارد كه فرم رتينول آن فقط در غذاهاي حيواني يافت ميشود در حالي كه فرم كاروتن هم در غذاهاي حيواني و هم غذاهاي گياهي وجود دارد. مقدار مورد نياز اين ويتامين براي افراد بالغ 10 هزار واحد بينالمللي است.از جمله منابع اين ويتامين ميتوان به روغن كبد ماهي، هويج، سبزيهاي سبز و زرد، زرده تخم مرغ، شير و فرآوردههاي آن، مارگارين و ميوهها اشاره كرد
سركه سيب تاثيري در كاهش وزن ندارد
نتيجه تحقيقات محققان نشان داده است كه سركه سيب هيچ اثر دارويي ندارد و از بيماريهايي همچون سرطان، سكتههاي قلبي و فشار خون بالا ممانعت نميكند.اين ماده غذايي حاوي 95 درصد آب و تنها 5 درصد اسيد استيك است و در شرايط آزمايشگاهي به علت خاصيت اسيدي خود منجر به جلوگيري از رشد باكتريها ميشود.در بدن انسان اين ماده به هيچ وجه موجب از بين رفتن باكتريها، جلوگيري از عفونت يا هرگونه كمك ديگر به وضعيت بهداشتي افراد نميشود. اسيد معده از اسيد موجود در سركه سيب بسيار قويتر است.تنها راهي كه ميتواند منجر به لاغري افراد به وسيله سركه سيب شود استفاده از آن در تهيه سالاد يا همراه انواع ميوهها است.
خواص ضد سرطاني ويتامين D
زناني كه غذايشان حاوي مقادير بيشتري ويتامين D باشد، كمتر در معرض بروز سرطان سينه قرار دارند. مطالعات متخصصان علوم پزشكي نشان ميدهد.به گزارش ايسنا مطالعات متخصصان علوم پزشكي نشان ميدهد: ويتامين D داراي خواص ضد سرطاني است كه در مهار رشد و تشكيل عروق تغذيه كننده تومورها بسيار موثر است. همچنين اين مطالعات مشخص كرده مناطقي از بدن انسانها كه از نور آفتاب بيشتري برخوردارند داراي شيوع پايينتري از سرطانهاي سينه، پروستات، و روده بزرگ است.محققان ميگويند ويتامين D را ميتوان با قرار دادن پوست زير نور آفتاب به دست آورد. زيرا در پوست انسان پيش سازهاي ويتامين D قرار دارد كه اگر در برابر نور قرار گيرند توليد ويتامين D ميكنند. مصرف شيرهاي غني شده با اين ويتامين و همچنين غذاهاي دريايي نيز ميتواند منبع خوبي براي دسترسي آسان به ويتامين D باشد. مدت زمان لازم براي توليد اين ويتامين به وسيله نور آفتاب حمام آفتاب 10 تا 15 دقيقهاي است
كمبود منيزيم در رژيم غذايي به بروز تصلب شرايين ميانجامدكم بودن ميزان منيزيم در رژيم غذايي احتمال ابتلا به بيماري شريان كرونر قلب را افزايش ميدهد. به گزارش پايگاه اينترنتي هلث دي نيوز، محققان با استفاده از سي تي اسكن پرسرعت از قفسه سينه ۲۹۷۷زن و مرد ميزان كلسيم سرخرگ كرونر آنها را اندازهگيري كردند. اين بررسيها در آغاز مطالعه يعني هنگامي كه شركتكنندگان ۱۸تا ۳۰سال سن داشتند و ۱۵سال بعد انجام گرفت. ميزان كلسيم موجود در سرخرگ كرونر شاخصي براي بيماري انسداد سرخرگي يعني تصلب شرايين محسوب ميشود. ميزان منيزيم موجود در رژيم غذايي و الگوي زندگي شركتكنندگان نيز بررسي شد. اين مطالعه نشان داد بين ميزان منيزيم رژيم غذايي و ميزان كلسيم سرخرگ كرونر ارتباط معكوسي برقرار است. تحقيقات قبلي نشان داده بود تغيير در سوخت و ساز چربيها به دنبال كمبود منيزيم باعث بروز بيماري تصلب شرايين ميشود. منيزيم يكي از عوامل مهم در كنترل سوخت و ساز چربيها در ديواره عروق محسوب ميشود. مهمترين منابع غذايي منيزيم سبزيجات با رنگهاي پهن و رنگ سبز تيره است.
اسيدهاي آمينه به حافظه آسيب ميرساند
به گزارش پايگاه اينترنتي ، healthscoutبالا بودن اسيد آمينه هموسيستئين نه تنها به عروق كرونر قلبي آسيب ميرساند بلكه باعث آسيب به سلولهاي مغزي نيز ميشود. در اين تحقيق عملكرد شناختي ۳۴۵شركتكننده مبتلا به بيماريهاي عروق كرونر با آزمونهاي عصبي رواني ارزيابي شد. ميزان آسيب عروقي و عوامل خطر ساز بيماريهاي قلبي عروقي و مغزي به دقت در اين بيماران ارزيابي شد. اين تحقيق نشان داد هرچه ميزان هموسيستئين بالا باشد حافظه، توجه، درك بينايي و تخيل فرد كمتر ميشود. در بيماران مبتلا به بيماريهاي عروقي بالا بودن سطح خوني هموسيستئين با كاهش عملكرد ذهني همراه است. يكي از توجيهات اين پديده تاثير سمي هموسيستئين است كه به طور مستقيم به سلولهاي عصبي مغز آسيب ميرساند.